Na EU agendi:

Budžet | Mađarska | Turizam

Ova nedelja biće vrlo radna, posebno za Evropski parlament, koji će održati nekoliko sednica odbora i plenarnu sednicu koji će trajati do subote. U sredu će se na plenarnom zasedanju raspravljati o reviziji budžeta nakon 2020. godine i planovima ekonomskog oporavka sa Komisijom i Savetom, pre nego što se u petak bude glasalo o rezoluciji.
Poslanici će se takođe baviti aktuelnim pretnjama demokratiji, vladavini zakona i osnovnim pravima u Mađarskoj, nakon što su nedavno uvedene nova ovlašćenja vlade u vanrednim situacijama.
Parlament će raspravljati o odloženoj Konferenciji o budućnosti Evrope koja se sada očekuje da bude krajem ove godine.
U međuvremenu, Komisija će predstaviti svoje ideje o tome kako se turizmom u Evropi može upravljati ovog leta, održavajući širenje virusa na niskom nivou.

Evropski parlament: Dugoročni budžet

Tokom plenarnog zasedanja ove nedelje, evroparlmentarcima će prioritet biti dugoročni budžet EU, uključujući i plan za vanredne situacije, ali i vladavinu zakona u Mađarskoj, aplikacije za praćenje širenja KOVID-19, vakcine i tretmane, i Konferenciju o budućnosti Evrope.
Odvojeni sastanci odbora baviće se nizom dodatnih pitanja, uključujući EU paket mera o veštačkoj inteligenciji, Fond za pravednu tranzicije u okviru Zelenog dogovora, cirkularnu ekonomiju i biodiverzitet.
U ponedeljak će Pododbor za ljudska prava (DROI) raspravljati o uticaju pandemije KOVID-19 na ljudska prava u pritvorskim jedinicama i predlozima zakonskih rešenja.

Evropska komisija: Turizam

Ove nedelje, komesari nastavljaju utvrđenim koracima ka ukidanju mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Komisija će izdati brojne preporuke, uključujući i komunikaciju o turističkim, zdravstvenim i bezbednosnim protokolima za smeštaj u najvećim turističkim destinacijama. Štaviše, Komisija će ponuditi smernice o bezbednom i zdravom obnavljanju prevoza putnika, kao i o ukidanju unutrašnjih granica i daće preporuke o putnim vaučerima kao alternativi nadoknadi trškova.

Savet EU: Bezbednost

 

Ministri odbrane EU u utorak će raspravljati o implikacijama pandemije KOVID-19 na bezbednost i odbranu, fokusirajući se na aktivnosti Radne grupe osnovane kako bi se olakšala razmena informacija o nacionalnoj vojnoj pomoći civilnim vlastima u odgovoru na pandemiju.
U međuvremenu, ministri zdravlja EU proceniće uticaj KOVID-19 na dostupnost lekova, sa fokusom na to kako da se izbegnu nestašice i obezbedi dostupnost.

Pročitaj više

 

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium