Na EU agendi:

Zajednička poljoprivredna politika EU | Životna sredina | Bregzit

Danas i sutra, Komitet Evropskog parlamenta za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane glasaće o svom izveštaju o predloženom programu EU4Health. Štaviše, tokom sastanka Komiteta za poljoprivredu i ruralni razvoj pregovaraće se o izmenama i dopunama predloga ZPP-a 2021-2027. U sredu će komesari, između ostalog, razgovarati o 8. ekološkom akcionom programu, inicijativi Talas renoviranja i Komunikaciji o ukidanju barijera za ulaganja za uspešan oporavak. U četvrtak i petak čelnici EU sastaju se na samitu Evropskog saveta kako bi razgovarali o odnosima sa Ujedinjenim Kraljevstvom, epidemiološkoj situaciji, kao i klimatskim promenama i odnosima sa Afrikom.

Evropski parlament

Komitet za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane glasaće o predloženom programu EU4Health, koji za cilj ima poboljšanje promocije zdravlja i otpornosti zdravstvenih sistema širom EU. Takođe se fokusira na povećanje saradnje na nivou EU kako bi se poboljšala spremnost u slučaju zdravstvene krize. Zatim, Komitet za poljoprivredu i ruralni razvoj pregovaraće o mogućim izmenama i dopunama predloga ZPP-a 2021-2027. Štaviše, Evropski parlament u četvrtak održava javno slušanje o inicijativi Evropskih građana pod nazivom „Manjinski bezbednosni paket – milion potpisa za različitost u Evropi“.

Evropska komisija

Komesari Šinas i Johanson u utorak učestvuju na sastanku sa Jurgenom Stokom, generalnim sekretarom INTERPOL-a. U sredu će se Kolegijum komesara fokusirati na Komunikaciju o uklanjanju barijera za ulaganje za uspešan oporavak, Talas renoviranja, Strategiju metana i Hemijsku strategija za održivost. Takođe, planirano je da u sredu bude pokrenut osmi akcioni program za zaštitu životne sredine, koji pruža okvir za celokupni razvoj EU politike zaštite životne sredine. To vodi kreiranje politike zaštite životne sredine utvrđivanjem prioriteta i postavljanjem dugoročne vizije i ciljeva.

Evropski savet

Lideri EU sastaće se na samitu Evropskog saveta u Briselu u četvrtak i petak. Razgovaraće o sporazumu o povlačenju i pregovorima sa Velikom Britanijom, cilju EU o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine i odnosima između EU i Afrike. Štaviše, lideri se nadaju da će koordinisati rad na razvoju i distribuciji vakcine na nivou EU.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium