Na EU agendi:

Plenarno zasedanje Parlamenta | Obrazovanje
| Međunarodna trgovina

Ove nedelje Evropski parlament će održati posebno dvodnevno plenarno zasedanje na kojem će nastaviti sa radom na posebnim merama za borbu protiv pandemije KOVID-19. Ministri obrazovanja iz EU razgovaraće o uticaju pandemije na obrazovanje, dok će ministri zdravlja procenjivati situaciju i mere koje su već preduzete kao odgovor na širenje KOVID-19 u EU i razmotriti koordinisani pristup za dalje. Ministri trgovine će u četvrtak razgovarati o uticaju pandemije na trgovinske odnose i globalne lance vrednosti. Fokus će biti na onome što EU može da učini za jačanje održivosti globalnih lanaca vrednosti i ublažavanje negativnog socioekonomskog uticaja krize, kao i na lekcije koje treba naučiti iz šok efekta koji je kriza imala na globalnu ekonomiju i međunarodni trgovinski sistem.

Evropski parlament: Plenarna sednica

Na dnevnom redu ovonedeljnog vanrednog dvodnevnog plenarnog zasedanja biće rasprava sa Savetom i Komisijom i glasanje o rezoluciji o koordiniranim akcijama EU u borbi protiv pandemije KOVID-19 i njenih posledica. Evropski parlament je takođe spreman da glasa o svim zakonodavnim ili budžetskim predlozima koje je do sada pripremila Evropska komisija kako bi se rešavala trenutna situacija.
Ovog utorka biće održan sastanak Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, a na dnevnom redu su rasprava sa komesarom za pravdu Rejndersom o merama EU za zaštitu potrošača i očuvanje njihovih prava u vreme COVID-19, kao i glasanje o mišljenju o smernicama za budžet za 2021. godinu.

Evropska komisija: Podrška članicama

Iako ove nedelje neće biti formalnog sastanka koledža, Komisija se i dalje fokusira na pružanje podrške državama članicama u koordinaciji odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom KOVID-19. Komesarka Gabriel u utorak će učestvovati na sastanku sa ministrima obrazovanja, a pridružiće se i video-konferenciji o KOVID-19 vodećih naučnih savetnika, ministara i lidera međunarodnih partnera. U međuvremenu, komesar Breton i komesar Rejnders izneće preporuke i standarde širom EU za upotrebu digitalnih alata za praćenje virusa koji mogu pomoći u borbi protiv virusa, ali moraju poštovati privatnost građana. U nedelju će komesar Kirijakides učestvovati na telekonferenciji ministara zdravlja G20.

Savet EU o obrazovanju i međunarodnoj trgovini

Ministri obrazovanja EU u utorak će održati video konferenciju, zajedno sa komesarkom Gabrijelom, kako bi raspravljali o uticaju pandemije KOVID-19 na obrazovanje. Ministri zdravlja EU u sredu će razmotriti trenutnu situaciju i mere preduzete kao odgovor na širenje KOVID-19 u EU. Analiziraće izazove kako bi se pronašao najbolji koordinisani pristup za dalji rad.
Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova u utorak će predsedavati mrežnim sastankom s ministrima trgovine EU, kako bi procenio uticaj pandemije na trgovinske odnose i globalne lance vrednosti.

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium