Na EU agendi:

SOTEU | Nedelja demokratije | EU – Kina

Ove nedelje, Ursula von der Lajen pridružiće se poslanicima Evropskog parlamenta na njihovom prvom plenarnom zasedanju nakon letne pauze, kako bi raspravljali o stanju Unije i istakli ključne prioritete za naredne mesece. Uprkos početnim planovima za održavanje plenarne sednice u Strazburu, sednica će se, iz zdravstvenih razloga, održati u Briselu. Rasprave i glasanja odnosiće se na sastav sopstvenih sredstava EU, humanitarnu krizu na ostrvu Lezbos nakon požara koji je uništio izbeglički kamp Moria, demokratsko odstupanje i kršenje vladavine zakona u Poljskoj i Sporazum o pridruživanju EU sa Gruzijom.

Štaviše, u čast obežavanja Međunarodnog dana demokratije ovog utorka, institucije i civilno društvo organizovaće razne diskusije i kampanje, baveći se trenutnim izazovima sa kojima se suočava demokratija.

Evropski parlament

Poslanike Evropskog parlamenta ove nedelje očekuje naporna plenarna sednica u Briselu. U sredu će Parlament sa predsednicom Komisije, Ursulom von der Lajen diskutovati o stanju Unije i prioritetima za narednu godinu. U utorak će poslanici EP glasati o izveštaju o sopstvenim resursima Odbora za budžet. Dalje rasprave i glasanja odnosiće se na kršenja vladavine zakona u Poljskoj, humanitarnu krizu na evropskim granicama i kulturni oporavak Evrope u doba COVID-19. Štaviše, povodom Međunarodnog dana demokratije, Parlament će biti domaćin niza javnih debata o izazovima, koje pandemija predstavlja za demokratske sisteme u Evropi i širom sveta.

Evropska komisija

U sredu ujutru, Ursula von der Lajen održaće svoj prvi govor o stanju Unije, u kojem će izvestiti o dostignućima Komisije u ovoj godini i izneti njenu viziju oporavka Europe od trenutne zdravstvene i ekonomske krize. Sastanak Kolegijuma zakazan je za utorak. Ove nedelje, Marija Gabriel, komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, takođe će se pridružiti neformalnom sastanku ministara obrazovanja.

Evropski savet

 

Predsednik Šarl Mišel u ponedeljak će se, zajedno sa predsednicom Komisije, von der Lajen, nemačkom kancelarkom Merkel i visokim predstavnikom, Žosefom Borelom, sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Lideri će na sastanku razgovarati o odnosima između EU i Kine, uključujući i klimatske promene i trgovinu, kao i pandemiju COVID-19.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium