Na EU agendi:

Biodiverzitet | Ekofin | Istočno partnerstvo

Ove nedelje, Evropska komisija će predstaviti Strategiju biodiverziteta EU 2030. Strategija se redovno ažurira i ima za cilj da zaustavi uništavanje i obnovi prirodna bogatstva. Sada je Strategija postala deo evropskog Zelenog ugovora i podržaće post-pandemijski plan ekonomskog oporavka EU.
Ministri ekonomije i finansija EU sastaće se u utorak da bi razgovarali o odgovoru EU na krizu usled KOVID-19. Oni će takođe razmotriti šemu SURE koja predstavlja privremeni sistem podrške za ublažavanje rizika od nezaposlenosti koja je posledica pandemije.
U međuvremenu, Evropski parlament ove sedmice održava nekoliko sastanaka odbora. Odbor za spoljne poslove (AFET) glasaće o preporuci o Istočnom partnerstvu, uoči samita u junu ove godine.

Evropski parlament: Istočno partnerstvo

Poslanici odbora LIBE sastaće se u ponedeljak da bi raspravljali o Šengenu u vreme KOVID-19, pre nego što će saslušati predstavnike EASO-a i Europola. Popodne će Odbor raspravljati o nekoliko izveštaja EP, uključujući i Zakon o digitalnim uslugama i Strategiju EU za rodnu ravnopravnost.
U utorak će odbor AFET razgovarati o budućnosti Istočnog partnerstva, uoči samita koji sledi u junu. Zastupnici će takođe razmeniti mišljenja sa Oliverom Varheljijem, komesarom za susedstvo i proširenje, o politici EU za Istočno partnerstvo, o podršci EU u susedstvu tokom pandemije KOVID-19 i budućim instrumentima spoljnog finansiranja.

Evropska komisija: Strategija biodiverziteta

Očekuje se da će potpredsednik Timermans predstaviti Strategiju biodiverziteta Evropske unije za 2030. godinu. Zelena nedelja EU 2020. koja je prvobitno trebalo da bude održana ovog meseca kako bi se podržalo pokretanje Strategije, sada je pomerena za jesen.
Ostale teme koje su ove sedmice na dnevnom redu Komisije uključuju prolećni paket evropskog semestra sa preporukama za pojedine zemlje, takozvanu strategiju „Od farme do stola“ i mehanizam pravednog prelaska „Uspostavljanje mehanizma za kombinovanje zajmova u javnom sektoru“, koji su sve deo evropskog Zelenog dogovora.

Savet EU: Erazmus +

 

Ove nedelje, ministri obrazovanja, omladine i kulture sastaće se u odvojenim formatima Saveta kako bi razgovarali o izazovima koje KOVID-19 predstavlja u ovim sektorima. Ministri obrazovanja će tako proceniti uticaj pandemije na programe mobilnosti i obrazovnja, uključujući program Erasmus +. U utorak će biti sazvan savet EKOFIN-a.
U svetlu povećane nezaposlenosti usled KOVID-19, hrvatsko predsedavanje će informisati ministre o napretku uredbe o privremenoj podršci za ublažavanje rizika od nezaposlenosti u vanrednim situacijama (SURE).
Ministri će takođe razgovarati o nedavnim planovima Komisije za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u EU.

Pročitaj više

 

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium