Na EU agendi:

Program rada za 2021. godinu | Digitalne usluge | Poljoprivreda

Na ovonedeljnom plenarnom zasedanju, između ostalih tema, govoriće se o odnosima EU i Belorusije, budućnosti evropskog obrazovanja u kontekstu Covid-19, Zakonu o digitalnim uslugama, budućnosti poljoprivredne politike EU i ulozi žena u spoljnoj i bezbednosnoj politici EU. U utorak će Komisija otkriti svoj program rada za 2021. godinu, pre nego što će se o njemu raspravljati u Parlamentu u utorak popodne. Na nivou Saveta, ministri poljoprivrede EU nadaju se da će se složiti oko ribolovnih kvota i službeno se složiti oko strategije održivog uzgoja EU.

Evropski parlament

Ovonedeljno plenarno zasedanje produžiće se na pet dana, uključujući debate o najnovijem samitu EU i policijskoj brutalnosti unutar EU, te glasanje o odnosima EU i Belorusije, izazovima unapređenja rodne ravnopravnosti u spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, Aktu o digitalnim uslugama, implementaciji i upravljanju Stalnom strukturiranom saradnjom (PESCO), budućnosti evropskog obrazovanja u kontekstu Covid-19 i krčenju šuma.

Evropska komisija

Komisija će ove nedelje predstaviti svoj program rada za 2021. godinu. Potpredsednik komisije Maroš Šefčovič pridružiće se poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u utorak popodne, kako bi raspravljali o Radnom programu, koji će se fokusirati na oporavak od krize Covid-19, kao i tranziciju EU na zelenu i digitalnu ekonomiju. Štaviše, Kolegijum će se usredsrediti na Zajednički predlog uredbe Zakona, koji se odnosi na restriktivne mere protiv ozbiljnih kršenja i zloupotrebe ljudskih prava i Uredbu o upravljanju evropskim podacima.

Evropski savet

Kao deo Saveta za poljoprivredu i ribarstvo, ministri EU razmeniće mišljenja o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Ministri bi, takođe, trebalo da se slože o ukupnom dozvoljenom ulovu (TAC) i kvotama država članica za deset komercijalno najvažnijih zaliha ribe u Baltičkom moru za 2021. godinu. Savet je odgovoran za utvrđivanje TAC-a i dodelu dozvola za ribolov. Dvodnevni sastanak predviđa usvajanje zaključaka Saveta o strategiji ‘od farme do tanjira’. Komisija je 20. maja 2020. godine predstavila svoju strategiju „od farme do tanjira“, kao jednu od ključnih akcija u okviru Evropskog zelenog dogovora, sa ciljem da prehrambeni sistemi postanu pravični, zdravi i ekološki prihvatljivi.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium