Na EU agendi:

Savet EU | Klima | Zapadni Balkan

Ove nedelje lideri EU učestvuju u video-pozivu kako bi razgovarali o odgovoru EU na pandemiju KOVID-19. Od poslednjeg onlajn sastanka Evropskog saveta, Komisija, Savet EU, uključujući Evrogrupu, i Evropski parlament rade na koordiniranom pristupu rešavanju zdravstvene i ekonomske krize. Uoči sednice Europskog saveta, hrvatsko predsedništo vodiće ove nedelje veći broj onlajn ministarskih sastanaka – u utorak će učestvovati ministri sporta EU, a u sredu ministri spoljnih i evropskih poslova.
U međuvremenu, evropski poslanici, kao i određeni broj evropskih komesara, učestvovaće na sastancima parlamentarnih odbora i saslušanjima na kojima će se, između ostalog, razgovarati o turističkom sektoru u okolnostima KOVID-19, Zelenom dogovoru EU, Zapadnom Balkanu i budućnosti odnosa EU i Velike Britanije.

Evropski parlament: “Green Deal”

Nekoliko parlamentarnih odbora održaće ove nedelje sastanke na daljinu, uključujući Odbor za spoljne poslove (AFET), Odbor za saobraćaj i turizam (TRAN), Odbor za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane (ENVI), Odbor za međunarodnu trgovinu (INTA) i Odbor za razvoj (DEVE).
TRAN će diskutovati sa komesarom za unutrašnje tržište Tjerijem Bretonom, o odgovoru Komisije na krizu uzrokovanu KOVID-19 u turističkom sektoru. ENVI će razgovarati sa Stelom Kirijakides, komesarkom za zdravlje i bezbednost hrane, i Janezom Lenarčičem, komesarom za upravljanje krizama, o KOVID-19 i merama EU za rešavanje problema uzrokovanim pandemijom.
Parlamentrci će takođe razgovarati o evropskom Zelenom dogovoru i evropskom zakonu o klimi sa Fransoom Timermansom, izvršnim potpredsednikom Odbora AFET, i razmenjivće mišljenja s visokim predstavnikom/potpredsednikom Žosepom Borelom o implikacijama KOVID-19 na spoljno delovanje EU.

Evropski savet: Izlazna strategija

U četvrtak će šefovi država i vlada EU održati video-konferenciju za praćenje odgovora EU na epidemiju KOVID-19. Lideri će razgovarati o koordiniranoj izlaznoj strategiji i sveobuhvatnom planu oporavka, kao načina da EU osigura dobrobit svih Evropljana i vrati Uniju snažnom, održivom i inkluzivnom rastu. Lideri EU će takođe razgovarati o predlozima Evrogrupe za rešavanje društveno-ekonomskih posledica krize.

Savet EU: Sport i fizička aktivnost građana

 

Ministri sporta u utorak će razgovarati o uticaju pandemije KOVID-19 na sektor sporta, fokusirajući se na mere koje su predviđene za podršku i uspešno pokretanje aktivnosti sportskog sektora i na načine da se osigura kontinuitet treninga i unapređenje fizičke aktivnosti građana.
Ministri spoljnih poslova i ministri za evropska pitanja razgovaraće u sredu o pripremi Evropskog saveta.

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium