Na EU agendi:

Migracije | Belorusija | Evropski savet

Danas se Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta pridružuje beloruska opoziciona liderka u egzilu, Svetlana Tihanovskaja, kako bi razgovarala o najnovijim dešavanjima u svojoj zemlji. Štaviše, četiri nova Komiteta Parlamenta biraće svoje predsedavajuće, kao i njihove zamenike.

Suočena sa sve većim pritiskom, Evropska komisija će već ove srede predstaviti svoj novi Pakt o migracijama i azilu. U četvrtak i petak čelnici EU sastaju se na specijalnom samitu Evropskog saveta, koji će se fokusirati na jedinstveno tržište, industrijsku politiku i digitalnu transformaciju, kao i spoljne odnose.

Evropski parlament

Započinjući nedelju, ispunjenu sastancima Komiteta, poslanici u Komitetu za spoljne poslove usvojiće u ponedeljak preporuke o tome kako EU treba ponovo da proceni svoje odnose sa Belorusijom. U četvrtak će potpredsednik Komisije Margaritis Šinas i komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson poslanicima u Komitetu za građanske slobode predstaviti novu politiku o azilu i migracijama. Specijalni komiteti za strano uplitanje u sve demokratske procese u EU, za veštačku inteligenciju i digitalnu transformaciju, specijalni Komitet za borbu protiv raka, Podkomitet za oporezivanje i Istražni komitet za transport životinja održaće svoje konstitutivne sastanke i birati svoje predsedavajuće i potpredsednike.

Evropska komisija

Predsednica Komisije, Ursula von der Lajen u ponedeljak će održati video konferenciju sa Davidom Sasolijem, predsednikom Evropskog parlamenta i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u svojstvu rotirajućeg predsedništva Saveta. Komisija će u sredu predstaviti svoj novi pakt o migracijama i azilu. Štaviše, čak i akcioni plan kolegijumskog programa o uniji tržišta kapitala i paket digitalnih finansija. Pokretanje godišnjeg izveštaja o vladavini prava za 2020. godinu još uvek treba potvrditi.

Evropski savet

U četvrtak i petak održaće se specijalno zasedanje Evropskog saveta, koje će dati čelnicima priliku da razgovaraju o jedinstvenom tržištu, industrijskoj politici i digitalnoj transformaciji. Štaviše, usred rastućih tenzija na istočnom Mediteranu, samit će se baviti i spoljnim odnosima, posebno odnosima sa Turskom i Kinom. Sastanak na visokom nivou takođe će biti prilika za sagledavanje stanja pandemije COVID-19 u državama članicama.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium