Na EU agendi:

Plenarna sednica | Jednakost polova | Razvoj

Ove nedelje, poslanici EP učestvuju na plenarnoj sednici, raspravama i glasanjem o brojnim različitim pitanjima, uključujući prava potrošača, slobodu medija, osnovna prava i presudu poljskog Ustavnog suda o pravu na abortus. U utorak se očekuje da Evropska komisija usvoji Akcioni plan EU o jednakosti polova i osnaživanju žena u spoljnim odnosima za period 2021-2025.
Ovog četvrtka, od 14:00-15:00 (CEST), Međunarodni Evropski pokret u partnerstvu sa Evropskom investicionom bankom održaće onlajn događaj sa Fransom Timermansom, izvršnim potpredsednikom Evropske komisije, o onome što EU radi da podrži tranziciju ka zelenoj ekonomiji. Više informacija o događaju možete pronaći ovde.

Evropski parlament

Na ovonedeljnom plenarnom zasedanju, poslanici EP će raspravljati o načinima za jačanje održivosti, davanjem potrošačima iz EU “prava na popravku” i rešavanjem praksi koje namerno skraćuju vek trajanja proizvoda. Štaviše, poslanici će raspravljati o načinima za jačanje slobode medija jačanjem zaštite novinara. Poslanici će u utorak raspravljati o pogoršanju osnovnih prava i vrednosti EU, a u sredu će Parlament održati raspravu sa predsednicom Komisije, Ursulom von der Lajenom i nemačkim predsedništvom, uoči sledećeg Samita EU, 10-12. decembra. U četvrtak se očekuje da će poslanici imati službeno mišljenje o presudi poljskog Ustavnog suda o pravima na abortus u Poljskoj.

Evropska komisija

U utorak će se sastati Kolegijum i očekuje se da usvoje tri akciona plana: o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena u spoljnim odnosima za 2021.-2025, o integraciji i inkluziji i intelektualnoj svojini. Štaviše, Komisija će, takođe, pokrenuti svoju strategiju za ”farmaceutsku” Evropu. U sredu će izvršni potpredsednik Frans Timermans, zadužen za Evropski zeleni dogovor, razgovarati sa klimatskim aktivistkinjama, Gretom Tanberg, Luisom Nojbauer, Adelaidom Šarlier i Anunom De Vever.

Evropski savet

U ponedeljak, ministri za razvoj sastaće se u kontekstu Saveta za spoljne poslove kako bi razgovarali o ublažavanju dugova i ulaganjima, te njihovoj povezanosti sa ciljevima održivog razvoja (SDG). Zatim, dnevni red predviđa raspravu o tome kako promovisati rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u svim spoljnim akcijama, u svetlu predstojeće Zajedničke komunikacije o Akcionom planu za rodnu ravnopravnost EU. U petak će ministri za istraživanje održati neformalnu razmenu mišljenja o ciljevima ulaganja u istraživanje i razvoj, koje je predložila Komisija.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium