Na EU agendi:

Budžet EU | Plenarna sednica | EEA

Ove nedelje Komisija će predstaviti novi predlog za sledeći višegodišnji finansijski okvir (MFF) zajedno sa post-pandemijskim planom oporavka. Predsednica Komisije, Ursula fon der Lajen razgovaraće o revidiranom budžetu sa članovima Evropskog parlamenta na specijalnom plenarnom zasedanja u sredu.
U međuvremenu, evropski poslanici učestvovaće na sastancima odbora tokom cele nedelje kako bi se pozabavili brojnim temama, uključujući i Konferenciju o budućnosti Evrope, vladavinu prava u Poljskoj, turizam i prava prekograničnih radnika.
Takođe, predsednik Evropskog parlamenta i lideri političkih grupa razgovaraće sa nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, i predsednikom Bundestaga, Volfgangom Šojbleom, uoči nemačkog predsedavanja Savetu EU, koje počinje 1. jula.

Evropski parlament: Plenarno zasedanje

Parlament će održati plenarno zasedanje ove srede, na kome će raspravljati o dugoročnom budžetu EU i paketu oporavka. Ranije ovog meseca, poslanici su zatražili paket od dva biliona evra za podršku građanima i preduzećima, jer se EU suočava s dubokom ekonomskom recesijom usled pandemije.
Ove nedelje će se održati i brojni sastanci odbora. Odbor za ustavna pitanja (AFCO) razmatraće pripremne korake u organizaciji Konferencije o budućnosti Evrope i ulozi EP-a u tome.
Odbor za građanske slobode (LIBE) raspravljaće o nacrtu privremenog izveštaja o tome da li postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj.
Odbor za prava žena i ravnopravnost polova (FEMM) razmotriće izveštaj o Strategiji EU za rodnu ravnopravnost.

Evropska komisija: MFF

Komisija će ove nedelje predstaviti svoj ažurirani Višegodišnji finansijski okvir (MFF) i plan oporavka, u okviru „budžeta EU koji omogućava plan oporavka za Evropu“.
Komesari će odobriti prilagođeni Program rada Komisije za 2020. godinu.
U sredu će predsednica Komisije, Ursula fon der Lajen, na specijalnom plenarnom zasedanju raspravljati o novom predlogu budžeta i planu oporavka sa Evropskim parlamentom.

Savet EU: EEA

 

Ove nedelje će ministri Evropskog ekonomskog prostora (EEA), koji okuplja države članice EU, Island, Lihtenštajn i Norvešku, razgovarati o ukupnom funkcionisanju Sporazuma o EGP-u i uticaju pandemije KOVID-19 na unutrašnje tržište.
Ministri će takođe raspravljati o evropskom Zelenom dogovoru sa potpredsednikom Komisije, Timermansom.
Savet će razmotriti pregovore EU i Velike Britanije sa Mišelom Barnjeom, šefom Radne grupe za odnose sa Velikom Britanijom.
U utorak će se ministri evropskih poslova EU sastati kako bi razgovarali o post-pandemijskom oporavku i novom dugoročnom budžetu EU.

Pročitaj više

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium