Na EU agendi:

Belorusija | Bregzit | Evrogrupa

Uoči plenarnog zasedanja sledeće nedelje, poslanici Evropskog parlamenta  i njihove političke grupe provešće ovu nedelju pripremajući se za debatu sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom von der Lajen, o stanju Unije. U međuvremenu, sastanci Odbora usredsrediće se na teme poput situacije u Bjelorusiji, mirovnih operacija u Libiji i Maliju, kao i izveštaje Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane (ENVI) koji se bavi klimatskim ciljevima EU.
Pregovarački timovi EU i Velike Britanije u ponedeljak će započeti osmi krug pregovora o Bregzitu, koji će trajati do četvrtka. U međuvremenu, Evropski parlament, Komisija i Savet nastaviće ove nedelje pregovore o dugoročnom budžetu EU. Krajem nedelje, nemačko predsedavanje biće domaćin neformalnog sastanka ministara privrede i financija. Evrogrupa će se sastati u petak.

Evropski parlament

Odbor za civilne slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove u ponedeljak će glasati o okviru etičkih aspekata veštačke inteligencije, robotike i srodnih tehnologija. U međuvremenu, Pododbor za ljudska prava razmeniće mišljenja o situaciji u Belorusiji, nakon predsedničkih izbora 9. avgusta. Pododbor za bezbednost i odbranu razmeniće mišljenja o mirovnim operacijama EU u Libiji i Maliju. Očekuje se da će Odbor za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane glasati o izveštaju, koji se odnosi na ciljeve klimatske neutralnosti EU.

Evropska komisija

Mišel Barnier i David Frost sa svojim timovima će se u ponedeljak sastati u Londonu na osmoj rundi pregovora o Bregzitu. Nakon toga, Nikolas Šmit, komesar za poslove i socijalna prava, učestvovaće na sastanku ministara rada i zapošljavanja G20. Sastanak koledža zakazan je za sredu. U četvrtak će komesar za budžet i administraciju, Johanes Han primiti Milenu Hrdinkovu, državnu sekretarku za evropske poslove Češke.

Evropski savet

Neformalni sastanak ministara privrede i financija održaće se u petak i subotu u Berlinu. Štaviše, Evrogrupa će se okupiti već u petak. Očekuje se da će ministri Evrozone razgovarati o suspenziji fiskalnih pravila EU 2021. godine.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium