Na EU agendi:

Vladavina zakona | Zdravstvena unija | Trgovina

Danas će poslanici EP u Odboru za ženska prava i ravnopravnost polova glasati o izveštaju o uticaju COVID-19 na žene, muškarce i ugrožene grupe. U utorak će Odbor za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove održati sastanak međuparlamentarnog odbora kako bi se procenio prvi godišnji izveštaj o vladavini prava. Kasnije ove nedelje, poslanici EP će učestvovati na trodnevnoj plenarnoj sednici, koja će uključivati glasanje i rasprave o američkim izborima, održivom evropskom investicionom planu i izboru novog prvog potpredsednika Parlamenta, koji će zameniti Mejrid Mekginis .
 
U međuvremenu, Komisija će ove srede predstaviti svoj plan za izgradnju Evropske zdravstvene unije. Savet za spoljne poslove raspravljaće, između ostalog, o trgovini sa Sjedinjenim Državama i Kinom.

Evropski parlament

Danas će Odbor za ženska prava i ravnopravnost polova glasati o izveštaju koji procenjuje uticaj COVID-19 na žene, muškarce i ugrožene grupe. Štaviše, Odbor će održati saslušanje o seksualnom uznemiravanju u evropskim institucijama. U međuvremenu, Odbor za spoljne poslove održaće raspravu sa generalnim komesarom Agencije za pomoć i rad Ujedinjenih nacija sa palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA). Od srede do petka, poslanici EP će učestvovati na onlajn plenarnoj sednici. Glasovi i rasprave baviće se američkim izborima, programom EU4Health, kao i propisima i transparentnošću kupovine i pristupa budućim vakcinama protiv COVID-19.

Evropska komisija

Komisija u sredu predstavlja svoj plan za izgradnju Evropske zdravstvene unije. Izvlačeći pouke iz pandemije COVID-19, Komisija želi da ojača saradnju u Evropi kada je reč o zdravlju. Zatim, Komisija predlaže produženje mandata Evropske agencije za lekove, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i donošenje propisa, usmerenih ka ozbiljnim prekograničnim pretnjama zdravlju. Pored toga, Komisija će predstaviti svoju Komunikaciju o LGBTI+ strategiji jednakosti, nadovezujući se na ranija dostignuća u unapređivanju LGBTI jednakosti.

Evropski savet

Danas će Savet za spoljne poslove, između ostalog, raspravljati o trgovinskim odnosima sa Sjedinjenim Državama i Kinom. Ministri za evropska pitanja u utorak će razgovarati o godišnjem dijalogu o vladavini prava EU i proceniti situaciju u određenim državama članicama. Ministri će, takođe, razgovarati o procesu proširenja u Republici Albaniji i Republici Severnoj Makedoniji, kao i o stanju pregovora o višegodišnjem finansijskom okviru za 2021-2027. U petak će Savet za pravosuđe i unutrašnje poslove raspravljati o Novom paktu EU o migracijama i azilu, koji je nedavno predložila Evropska komisija.

Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium