Na EU agendi:
Koronavirus | Istočno partnerstvo | Evrogrupa

Budući da sve veći broj zemalja, uključujući i Belgiju, ograničava društvene interakcije i putovanje u nastojanju da obuzda širenje koronavirusa, većina osoblja u institucijama EU će ove nedelje raditi kod kuće. Manje važni sastanci se ili otkazuju, ili odlažu, ili će se u održati u smanjenom ili virtuelnom formatu.
Nakon skraćenog plenarnog zasedanja u Briselu prošle nedelje, Evropski parlament će se fokusirati na glavne funkcije i prema tome je revidirao svoj kalendar za naredne nedelje. Poverenici će se ove nedelje usredsrediti na brojne inicijative, uključujući Istočno partnerstvo posle 2020. godine. Evrogrupa i Savet za ekonomska i finansijska pitanja će se održati danas i sutra na nivou Saveta.

Evropski parlament sveo svoje aktivnosti na najneophodnije

Sve aktivnosti Evropskog parlamenta za ovu nedelju su odložene ili otkazane, jer se savetuje da osoblje radi od kuće. Nakon skraćenog plenarnog zasedanja u Briselu prošle nedelje, Parlament je revidirao svoj kalendar za naredne nedelje. Za sada će se usredsrediti na svoje osnovne funkcije, koje uključuju zakonodavna i budžetska ovlašćenja, kao i plenarna zasedanja, u nastojanju da se smanje zdravstveni rizici u najvećoj mogućoj meri.

Fokus Evropske komisije na ljudskim pravima i Istočnom partnerstvu

Ove nedelje će visoki predstavnik i potpredsednik Borelj zajedno sa ostatkom koledža razgovarati i predstaviti „Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji“. Akcioni plan teži da obuhvati petogodišnje razdoblje, u ovom slučaju od 2020. do 2024. godine, i ima cilj da potvrdi posvećenost EU promociji i zaštiti osnovnih vrednosti širom sveta. Plan takođe uzima u obzir sve nove izazove, kao na primer političke smene i nove tehnologije.
Očekuje se da će Komisija ove nedelje takođe razgovarati o budućem Istočnom partnerstvu, koje je uspostavljeno 2009. godine, kako bi se poboljšali odnosi između EU, njenih država članica i Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Nakon 10 godina saradnje, sada su ključni prioritet preostale reforme i pružanje opipljivih rezultata za građane.

Ekonomski izazovi usled pandemije u centru pažnje Saveta Evropske unije

Danas će ministri evrozone razgovarati o kretanju inflacije i kursa, kao i o petom izveštaju o nadgledanju Grčke, koji je Komisija usvojila prošlog meseca. Zajedno sa ministrima finansija koji nisu iz eurozone, procenjivaće se izazovi ekonomske politike u vezi sa situacijom širenja KOVID-19. Ministri planiraju da politički usvoje revizije Ugovora o Evropskom mehanizmu za stabilnost (ESM) kako bi nastavili mehanizme za rešavanje kriza, ove odredbe će pružiti pravnu osnovu za niz novih zadataka dodeljenih ESM-u.
Savet za ekonomska i finansijska pitanja zakazan je za utorak, 17. marta. Ministri će razgovarati o Uniji za tržište kapitala (CMU) i jednakom pristupu za građane i preduzeća. Evropska komisija će predstaviti svoje izveštaje i preglede o zemljama za 2020. godinu u kontekstu evropskog semestra. Ministri će razmatrati primenu preporuka za pojedine zemlje.

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium