Na EU agendi:
Plenarna rasprava EP | Proširenje EU

Dok se ljudi i organizacije širom Evrope postepeno prilagođavaju novom načinu radu i ograničenim društvenim kontaktima, evropske institucije su izmenile svoj dnevni red kako bi nastavile da funkcionišu. Dok su u Evropskom parlamentu neki sastanci odbora za ovu nedelju otkazani, drugi su i dalje na dnevnom redu. Tako će Parlament u četvrtak održati jednodnevno plenarno zasedanje, na kome će poslanici koristiti daljinski sistem glasanja za odobravanje mera za borbu protiv širenja koronavirusa. U četvrtak će lideri EU učestvovati na video-konferenciji o odgovoru EU na epidemiju KOVID-19. Samit Evropskog saveta biće prilike da se procene načini za pomoć građanima van EU.

Evropski parlament: Glasanje na daljinu

Predsednik Evropskog parlamenta, David Sasoli, sazvao je u četvrtak vanredno jednodnevno plenarno zasedanje kako bi se odobrile mere protiv širenja koronavirusa koje je predstavila Evropska komisija. Ovo će biti prvo plenarno zasedanje koje će koristiti sistem glasanja na daljinu.
Kada su u pitanju parlamentarni odbori, ove nedelje su otkazani mnogi sastanci, uključujući i sastanke odbora FEMM, ECON i BUDG. Još uvek je stoji zakazan sastanak Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE).

Evropska komisija o ljudskim pravima i demokratiji

Visoki predstavnik i potpredsednik EU, Borelj će ove nedelje zajedno sa ostatkom Koledža razmatrati i predstaviti sledeći „Akcioni plan o ljudskim pravima i demokratiji“. Akcioni plan teži da obuhvati petogodišnje razdoblje, u ovom slučaju od 2020. do 2024. godine, i ima cilj da potvrdi posvećenost EU promociji i zaštiti osnovnih vrednosti širom sveta. Plan takođe uzima u obzir sve nove izazove, kao na primer političke smene i nove tehnologije.
Komesar Lenarčič održaće u sredu video-sastanak sa Henrietom Fore, izvršnom direktorkom UNICEF-a.
U četvrtak će komesar Đentiloni održati video-konferenciju sa Anom Botin, izvršnom predsedavajućom Santander grupe.

Moguće otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Ove nedelje zakazano je održavanje Saveta za spoljne poslove i Saveta za opšta pitanja. Dok će pandemija KOVID-19 biti prioritet za ministre na oba sastanka Saveta, Savet za opšte poslove će u utorak razmatrati proces proširenja i stabilizacije i pridruživanja, s posebnom pažnjom na pitanje otvaranja pregovora o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Takođe, biće razmotrena situacija sa vladavinom prava u Poljskoj i Mađarskoj.

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium