Na EU agendi:

Strategija izlaska iz krize | Evrozona | EU-VB

Dok evropske institucije nastavljaju da se bave širenjem koronavirusa na svim nivoima, lideri treba da rade na koordinisanoj izlaznoj strategiji i planu oporavka privrede. Štaviše, nakon prošlonedeljne sednice Evropskog saveta, predsednik Evrogrupe Mario Ćenteno sazvaće ove nedelje ministre finansija eurozone, kako bi razmotrili moguće krizne mere za evrozonu i na nivou EU. U međuvremenu, Evropski parlament će održati sastanke odbora na kojima će, između ostalog, raspravljati o makroekonomskom odgovoru EU na KOVID-19, kao i o budućem partnerstvu između EU i Velike Britanije.

Evropski parlament: Partnerstvo sa Velikom Britanijom

Prošle nedelje Evropski parlament je najavio da će do septembra sva plenarna zasedanja biti održavana u Briselu u obliku kratkih plenarnih zasedanja. Najnoviju reviziju parlamentarnog kalendara možete pronaći ovde.
Kako Parlament i dalje zaseda na daljinu, ove nedelje sastaće se nekoliko odbora, uključujući Odbor za razvoj, Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove i Odbor za spoljne poslove. U četvrtak će Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača razmeniti mišljenja sa Tjerijem Bretonom, evropskim komesarom za unutrašnje tržište, o odgovoru EU na epidemiju KOVID-19. Odbor će takođe razmatrati preporuke u vezi sa pregovorima za novo partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Evropska komisija: Bregzit

Dok Komisija i dalje zajednički radi na rešavanju pandemije koordiniranim odgovorima, komesari nastavljaju da se bave svojim resorima i učestvovaće na različitim sastancima ove nedelje. U ponedeljak će Maroš Šefčovič, odgovoran za međuinstitucionalne odnose i predviđanje, zajedno sa Mišelom Goveom, ministrom za vezu sa kabinetom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, putem telekonferencije pokrenuti rad Zajedničkog odbora EU i Velike Britanije u skladu sa Sporazumom o izlasku. U utorak i petak, komesar Johanson će održati neformalne videokonferencije ministara pravde i unutrašnjih poslova, kako bi koordinirali mere za borbu protiv širenja KOVID-19. U sredu će komesari učestvovati na nedeljnom sastanku Koledža putem video-poziva.

Savet EU o finansijskim merama

Nakon što sastanka prošlog četvrtka, predsednik Evrogrupe Mario Ćenteno sazvaće ministre finansija ove sedmice kako bi dalje raspravljali o zakonskim merama protiv širenja KOVID-19.
Dalje mere je usvojio i Savet EU, nakon sastanka prošlog ponedeljka, 23. marta, čime su okončani fizički sastanci Saveta za naredni mesec. Stoga će ministarske video konferencije i dalje biti klasifikovane kao neformalni sastanci, što znači da na njima neće biti donošene nikakve formalne odluke. Formalne odluke će se donositi nakon video-konferencija, umesto u pisanom postupku. Njima bi trebalo da prethodi temeljna priprema ambasadora u odborima stalnih predstavnika. Sledeći zvanični sastanak Saveta zakazan je za nedelju od 19. aprila.

 


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium