Deveti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom „U potrazi za pravdom u svetu podela” biće održan u od 16. do 18. oktobra 2019. godine, u hotelu Hajat u Beogradu.

Učesnici diskusija na devetom Beogradskom bezbednosnom forumu ponudiće odgovore na značajna pitanja – može li međunarodna zajednica da prevaziđe razlike i pronađe jedinstven pristup očuvanju svojih osnovnih vrednosti, koja je uloga regionalnih aktera u tom procesu i na koji način se mogu rešiti dugotrajni „zamrznuti konflikti“. Kriza liderstva i „plima populizma“, neujednačeni rast i povećanja nejednakosti pojačavaju težnju i potrebu za pravdom u svetu. Države ugrožavaju tzv. hibridne pretnje, klimatske promene, demografske krize i nove migracije. Ovi trendovi se odvijaju istovremeno u kontekstu sve veće globalne konkurencije i konfrontacije između Zapada i Istoka, Severa i Juga, ali i unutar društava.

Tokom tri dana biće reči o održivosti koncepta vojne neutralnosti, situaciji u Evropskoj uniji 15 godina nakon velikog proširenja, ekološkoj bezbednosti u svetlu aktuelnih klimatskih promena, ulozi žena u izgradnji mira na Balkanu, kao i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i stavovima građana o potencijalnom sporazumu.

Forum će i ove godine biti otvoren akademskim događajem na temu „Regionalna bezbednost i liberalizam u povlačenju“, koji okuplja mlade i perspektivne istraživače iz zemlje i regiona.

Na Forumu će učestvovati Suzane Šic, nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan, Robert Briger, načelnik Generalštaba Vojske Austrije, Vesna Pusić, bivša ministarka za spoljne poslove i evropske integracije Hrvatske, Goran Trivan, srpski ministar zaštite životne sredine, Natali Toči, bivša savetnica Frederike Mogerini, Martin Povejšil, zamenik ministra spoljnih poslova Češke, Aleksej Kovalev, istaknuti ruski novinar i druga značajna imena regionalne i međunarodne političke i diplomatske scene, kao i perspektivni istraživači sa Zapadnog Balkana. Kompletan spisak tema i govornika možete pogledati na sajtu www.belgradeforum.org.