Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizuju konferenciju: Dinamika regionalne saradnje i bilateralni odnosi na Zapadnom Balkanu, u utorak 4. decembra 2018. godine, u 10:00 časova, u hotelu Metropol (sala Lavanda), Bulevar kralja Aleksandra 69.

Regionalna saradnja je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta svih zapadnobalkanskih zemalja. Postoji oko 50 regionalnih organizacija sa legalnim pravnim statusom kao i preko 30 inicijativa i mreža koje deluju u širokom spektru oblasti od zajedničkog interesa za zemlje regiona. Većinu njih su osnovali zainteresovani regionalni akteri, u saradnji sa stranim partnerima ili – u nekim ključnim oblastima – Evropska unija ili neke druge međunarodne agencije ili organizacije.

Generalno, regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu može se smatrati uspešnom i dobro razvijenom. Međutim, postoje brojna ograničenja i izazovi koji se moraju rešiti – nedostatak političke posvećenosti, nedovoljni institucionalni kapaciteti i ograničena koordinacija unutar vlada, nedostatak adekvatnih finansijskih sredstava, otvorena bilateralna pitanja, niska otpornost na spoljne uticaje, nedovoljno informisanje o regionalnim dostignućima i drugi.

Otvorena bilateralna pitanja, koja su uglavnom nasleđe sukoba tokom devedesetih godina (procesuiranje ratnih zločina, pitanja nestalih i raseljenih lica i izbeglica, priznavanje granica, imovinska prava itd.) otežavaju stabilizaciju političkih odnosa u regionu i efikasnost regionalnih inicijativa u pojedinim oblastima. Sporo rešavanje otvorenih pitanja i povremeno zaoštravanje bilateralnih odnosa ugrožavaju konsolidaciju regionalnih odnosa i nesmetanu saradnju, kao i bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Cilj konferencije je da se razmotri tok dva paralelna procesa bilateralne i multilateralne saradnje u regionu i ukaže na mogućnosti i modalitete njihovog daljeg unapređivanja.

Radni jezici će biti srpski i engleski, uz obezbeđen simultani prevod. Agenda događaja je dostupna ovde (engleska verzija ovde).