Evropski pokret u Srbiji organizuje četvrti po redu Evropski čas u okviru projekta “EnlargEUrope” u Politehničkoj školi u Subotici, u utorak 24. septembra. Članovi našeg Foruma mladih Luka Milovanović i Ilija Gavrilović sa mladima će razgovarati na temu evropskih vrednosti i pokušati da dođu dođu do odgovora na pitanje da li su evropske vrednosti nešto što nam se “nameće” ili ih i mi negujemo u svakodnevnom životu. Pored toga, učenici će biti upoznati i sa prilikama koje se nude mladima za studiranje i aktivno učešće u društvu.

Evropski časovi nisu obična eks katedra predavanja: njihova svrha je da motivišu i uključe učenike da izraze stavove i razmenjuju mišljenja o Evropskoj uniji i procesu evropske integracije Srbije. Učesnici će dobiti i svoj primerak knjige Zvoni za Evropu”, specijalno pripremljene za srednjoškolce.

Predavanje će biti vođeno metodom vršnjačke edukacije sa ciljem da razgovor bude što opušteniji i da ne postoji distanca između predavača i učenika, kao i da se ova tema prilagodi srednjoškolskom uzrastu. Postavljanje pitanja i učestvovanje u razgovoru će se ohrabrivati i podržavati.

Evropski časovi do sada su održani u srednjim školama u Zaječaru, Kuršumliji i Požegi, dok će sledećeg meseca očekuje poslednji u okviru ovog projekta.

Projekat „EnlargEUrope” sprovodi Evropski pokret u Srbiji sa partnerima NGO ALPHA Centar (Crna Gora), GONG (Hrvatska), Udruženje mladih za promociju preduzetništva (Litvanija), Rumunsko akademsko društvo (Rumunija), Poljska fondacija Roberta Šumana (Poljska), sa idejom da promoviše uključenost građana Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Poljske u evropske integracije svojih zemalja. Projekat sufinansira Evropska unija u okviru programa Evropa za građane i građanke.