Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji organizuje Evropski čas u Tehničkoj školi u Požegi, u utorak 14. maja, u 15.40h. Drugi Evropski čas, održaće se za učenike Gimnazije u prostorijama NVO FORCA, od 17h, takođe u trajanju od 45 minuta.  Članovi našeg Foruma Marija Mitić i NevenaMarinčić sa mladima će razgovarati na temu “Kako EU funkcioniše”. Pored toga, razgovaraće i o prilikama koje se nude mladima za studiranje i aktivno učešće u društvu.

Evropski časovi nisu obična eks katedra predavanja: njihova svrha je da motivišu i uključe učenike da izraze stavove i razmenjuju mišljenja o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija Srbije. Učesnici će dobiti i svoj primerak knjige “Zvoni za Evropu”, specijalno pripremljenu za srednjoškolce.

Predavanja će biti vođena metodom vršnjačke edukacije sa ciljem da razgovori budu što opušteniji i da ne postoji distanca između predavača i slušalaca, kao i da debate budu zanimljive i prilagođene srednjoškolskom uzrastu. Postavljanje pitanja i učestvovanje u razgovoru će se ohrabrivati i podržavati.

Evropski časovi biće nastavljeni u srednjim školama u Čačku, Valjevu i Sremskoj Mitrovici, a do sada su održani u Zaječaru i Kuršumliji.

Projekat „EnlargEUrope” sprovodi Evropski pokret u Srbiji sa partnerima, koji sufinansira Evropska unija u okviru programa Evropa za građane i građanke, sa idejom da promoviše uključenost građana Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Poljske u evropske integracije svojih zemalja.