Evropski pokret u Srbiji organizuje događaj Pitaj me bilo šta o državljanstvu u EU sa gošćama iz Hrvatske, Lucijom Dumančić i Martinom Horvat, iz organizacije GONG. Događaj će se održati u petak, 4. oktobra 2019, u prostorijama EU Info Kutka u Nišu, od 16:00.

Format debate Pitaj me bilo šta o… (Ask me Anything about…) je pogodan da publici približi određenu osobu i temu, u ovom slučaju proces evropskih integracija iz perspektive građana Hrvatske, zemlje koja je članica Evropske unije od 2013. godine.

Martina Horvat diplomirala je socijalnu pedagogiju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu i trenutno pohađa doktorske studije socijalne politike na Pravnom fakultetu u Zagrebu. U dosadašnjem radu bavila se edukacijama i treninzima usmerenim na razvoj socijalnih kompetencija, ljudska prava, građansku participaciju i aktivizam, volonterstvo. Poslednja zemlja Evropske unije u koju je putovala je Grčka. Ima psa i dve mačke.

Lucija Dumančić završila je studije politikologije na Fakultetu političkih nauka u zagrebu, a diplomirala je na Sociologiji na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Prvenstveno se bavi temom formalne i neformalne edukacije, a iako u svom radu puno sarađuje sa nastavnicima i edukatorima, najviše voli raditi s mladima. U vreme studija bežala je od EU tema jer je to nije previše zanimalo, ali ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju uvidela je brojne pogodnosti iste te se danas u svom radu rado bavi temama EU. Voli Saher tortu. I vanilice. Sve što je slatko.

Cilj projekta ”EnlargEUrope” je da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja proširenja Evropske unije kroz povezivanje različitih iskustava i doživljaja evropske integracija sadašnjih građana i budućih građana EU. Projekat traje do 2020. godine i obuhvatiće različite javne događaje u Srbiji i Evropi i promotivnu kampanju na društvenim mrežama.

U projektu učestvuju partneri iz još pet zemalja – NGO ALFA Centar iz Crne Gore, GONG iz Hrvatske, Udruženje mladih za promociju preduzetništva iz Litvanije, zatim Rumunsko akademsko društvo i Poljska fondacija Roberta Šumana. Projekat se sufinasira iz programa EU Evropa za građane i građanke.