Evropski pokret u Srbiji uz podršku Delegacije EU u Srbiji, organizuje treću onlajn debatu u serijalu Evropske priče 2.0, pod nazivom Agenda povezivanja za Zapadni Balkan – značaj za Srbiju, u utorak, 20. oktobra 2020, preko platforme Zoom, od 11:00-12:30.

Agenda povezivanja je pokrenuta pre šest godina u okviru Berlinskog procesa. U njenu realizaciju se uključila Energetska zajednica, osnovana 2006. godine, kao i Transportna zajednica za Jugoistočnu Evropu, čijem je osnivanju 2017. doprinela. Ove dve organizacije rae na integraciji energetskog i transportnog tržišta i infrastruture Zapadnog Balkana u EU, pomažući usvajanje i primenu zakonodavstva EU u tim sektorima i dajući podršku projektima koji povezuju zemlje regiona međusobno i sa EU.

Pre više od 10 godina EU je uspostavila Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), kao platform za saradnju i koordinaciju, koju vodi Evropska komisija, a koja okuplja međunarodne i nacionalne finansijske institucije, kao i bilateralne donatore i korisnike iz regiona. Tokom godina je tako obezbeđena pomoć u pripremi i finansiranju važnih infrastrukturnih projekata povezivanja na Zapadnom Balkanu, kombinovanjem bespovratne pomoći iz predpristupnih fondova. Preko WBIF za Srbiju je do 2018. obezbeđeno  210,7 miliona EUR pomoći, kao i 2,4 milijarde EUR kredita za 39 projekata, od kojih je 67%  iz oblasti transporta i energetike.

Koji su izazovi za Srbiju u primeni ovih projekata i inicijativa? Kakva je očekivana korist od upravo objavljenog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan? Kako o tome bolje informisati građane u regionima i gradovima Srbije, kao što je Kraljevo – važno železničko i putno čvorište Regionalnoj strategiji za železnički saobraćaj na Zapadnom Balkanu?

Učestvuju:

  • Matej Zakonjšek, direktor, Stalni sekretarijat Transportne zajednice
  • Zvonko Tufegdžić, direktor, Regonalna privredna komora za Moravički i Raški administrativni okrug
  • Aleksandar Kovačević, viši gostujući saradnik, Oksfordski institut za energetske studije
  • Gligo Vuković, ekspert za energetiku, EU Delegacija u Srbiji

Moderator: Jelica Minić, predsednica, Evropski pokret u Srbiji

Registrujte se putem linka kako biste dobili lični link za učešće, kao i detaljna uputstva.

Radni jezik biće srpski, a debata će se prenositi uživo i pitanja učesnika će se prikupljati na Zoomu i na Facebooku.