Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa EU Info Centrom, organizuje drugu onlajn debatu u serijalu Evropske priče 2.0, pod nazivom Poljoprivreda i investicije u Srbiji, u utorak, 22. septembra 2020, preko platforme Zoom, od 11:00-12:30.

Gotovo polovina izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije usmerena je na tržište Evropske unije. Usklađivanje sa zakonodavstvom EU, posebno u oblasti bezbednosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih standarda, dovelo bi do povećanja kvaliteta hrane koju naši građani konzumiraju, kao i do povećanja izvoza u EU. EU je postavila početna merila za Srbiju i u Poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj i u Poglavlju 12 – Bezbednost hrane, veterinarski i fitosanitarni standardi, ali ih Srbija još uvek nije dostigla.

Budžet EU značajno subvencioniše poljoprivredu i ruralni razvoj i od 2014. godine Srbija ima priliku da iskoristi 175 miliona evra za podršku poljoprivrednom sektoru, za povećanje konkurentnosti i pripremu za učešće u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU.

Na debati će se govoriti o spremnosti Srbije da učestvuje u poljoprivrednoj politici EU i sledećim neophodnim koracima na putu ka EU. Učesnici će se osvrnuti na dobre primere investicija i projekata u poljoprivredi koji se trenutno sprovode u Vojvodini i ostatku Srbije.

Učestvuju:

  • Jasmina Miljković, šefica Upravljačkog tela IPARD Operativne strukture i načelnica Odeljenja za ruralni razvoj, Sektor za ruralni razvoj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
  • Miloš Milovanović, koordinator, Radna grupa NKEU za poglavlja 11,12 i 13.
  • Dragan Roganović, predsednik UO, Asocijacija za razvoj Ibarske doline / Mreža za ruralni razvoj Srbije

Moderator: Vladimir Međak, potpredsednik, Evropski pokret u Srbiji.

Registrujte se putem linka: https://euinfo.civicatalyst.org/vebinari kako biste dobili lični link za učešće, kao i detaljna uputstva.

Radni jezik biće srpski, a debata će se prenositi uživo i pitanja učesnika će se prikupljati na Zoomu i na Facebooku.