Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji organizuje četvrte po redu “Evropske časove” koji će se održati 28. marta od 13h u Gimnaziji Tutin, u okviru projekta “Evropa za mene” koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji. Naši članovi Foruma, Dragoljub Đokić i Amra Šabotić, će sa mladim razgovarati na temu „Razbijanje mitova: Šta i zašto pregovaramo?“. Pored toga, razgovaraće i o prilikama koje se nude mladima za studiranje i aktivno učešće u društvu.

Evropski časovi nisu obična eks katedra predavanja: njihova svrha je da motivišu i uključe učenike da dignu svoj glas i izraze svoje stavove i razmenjuju mišljenja o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija Srbije. Učesnici će dobiti i svoj primerak knjige Zvoni za Evropu, specijalno pripremljenu za srednjoškolce.

Predavanja će biti vođena metodom vršnjačke edukacije sa ciljem da razgovori budu što opušteniji i da ne postoji distanca između predavača i slušalaca, kao i da debate budu zanimljive i prilagođene srednjoškolskom uzrastu. Postavljanje pitanja i učestvovanje u razgovoru će se ohrabrivati i podržavati.

Evropski časovi su do sada održani u Petrovcu na Mlavi, Loznici i Staroj Pazovi. Naredni Evropski časovi su zakazani za kraj maja u Vlasotincu, a u okviru proslave “Dana Evrope”.

Cilj projekta “Evropa za mene” je da poveća znanje građana Srbije o evropskim vrednostima i funkcionisanju Evropske unije kao i približi proces pristupanja Srbije u EU, koristi i uticaje na njihov svakodnevni život u procesu pregovara. Primarna ciljna grupa su mladi, mediji, i opšta populacija na celoj teritoriji Srbije. Takođe, jedan od specifičnih ciljeva je i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, univerziteta, biblioteka i stručne zajednice.