Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji organizuje Evropske časove u Gimnaziji u Zaječaru. Časovi za srednjoškolce će se održati u četvrtak, 21. marta od 11.30h. Članovi našeg Foruma Nevena Nedeljković i Anja Anđušić sa mladima će razgovarati na temu “Šta je process proširenja Evropske unije i koje koristi ja imam od toga”. Pored toga, razgovaraće i o prilikama koje se nude mladima za studiranje i aktivno učešće u društvu.

Evropski časovi nisu obična eks katedra predavanja: njihova svrha je da motivišu i uključe učenike da izraze stavove i razmenjuju mišljenja o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija Srbije. Učesnici će dobiti i svoj primerak knjige “Zvoni za Evropu”, specijalno pripremljenu za srednjoškolce.

Predavanja će biti vođena metodom vršnjačke edukacije sa ciljem da razgovori budu što opušteniji i da ne postoji distanca između predavača i slušalaca, kao i da debate budu zanimljive i prilagođene srednjoškolskom uzrastu. Postavljanje pitanja i učestvovanje u razgovoru će se ohrabrivati i podržavati.

Evropski časovi biće održani u srednjim školama u Čačku, Kuršumliji, Valjevu i Sremskoj Mitrovici.

Projekat „EnlargEUrope” sprovodi Evropski pokret u Srbiji sa partnerima, koji sufinansira Evropska unija u okviru programa Evropa za građane i građanke, sa idejom da promoviše uključenost građana Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Poljske u evropske integracije svojih zemalja.