Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na našu petu debatu iz serije Evropski razgovori 2.0, pod nazivom Gde je Srbija u pristupnom procesu? Onlajn debata će se održati u utorak, 15. decembra 2020. godine, sa početkom u 11 časova.

Srbija je otvorila pristupne pregovore 21. januara 2014. Prva poglavlja otvorena su u decembru 2015. Nakon šest godina pregovora, Srbija je otvorila 18 i zatvorila 2 poglavlja u 11 međuvladinih konferencija. Predala je dodatne pregovaračke pozicije u dodatnih pet poglavlja. Pregovaračke pozicije za dva poglavlja još uvek nisu predate, a Srbija tek treba da ispuni početna merila u 8 pregovaračkih poglavlja. Takođe, treba da ispuni još i privremena merila za poglavlja 23 i 24. Posle šest godina, možemo reći da Srbija tek treba da dođe do sredine pregovora. Paralelno se pregovara o sveukupnom sporazumu sa Prištinom. Ovaj sporazum treba zaključiti pre nego što Srbija zatvori pregovore i zatvori poslednje pregovaračko poglavlje.

Učestvuju:

Andrea Hohuber, Šef Odeljenja za evropske integracije, Delegacija Evropske unije u Srbiji

Vladimir Međak, Potpredsednik, Evropski pokret u Srbiji

Srđan Dimitrijević, Predsednik lokalnog veća Evropskog pokreta u Srbiji, Leskovac

Moderator:

Zvezdana Kovač, Generalna sekretarka, Evropski pokret u Srbiji

Evropski pokret u Srbiji, uz podršku Delegacije EU u Srbiji organizuje seriju online debata Evropski razgovori 2.0, kako bi unapredio sadržajnu komunikaciju sa građanima i pomogao im da sami procene i donesu sopstveni sud o evropskoj perspektivi Srbije.

Radujemo se vašem učešću i doprinosu debati. Registrujte se i pogledajte biografije učesnika – LINK

Radni jezik će biti srpski. Debata će se prenositi uživo, a pitanja će se prikupljati na Fejsbuk stranici EU u Srbiji.