Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, organizuje četvrtu onlajn debatu u serijalu Evropski razgovori 2.0, pod nazivom Postoji li Zeleni dogovor za Srbiju? u petak, 20. novembra 2020, preko platforme Zoom, od 11:00-12:30.

Evropska unija je usvojila dugoročnu strategiju sa ciljem da do 2050. godine postane karbonski neutralna. Životna sredina je horizontalna politika i utiče na sva područja EU aktivnosti. Sve politike i planovi EU biće koncipirani na način, koji će omogućiti postizanje tog ambicioznog cilja. Da bi se on ispunio, biće potrebne milijarde eura i čitava generacija. Kombinovani su novi Višegodišnji finansijski okvir i instrument Nova generacija EU, koji podržavaju postizanje ovog cilja, izdvajanjem približno 30% sredstava u narednih sedam godina, u periodu 2021-2027.

Da bi se pridružila EU, Srbija će morati da sledi njene strateške planove. Poglavlje 27 – Životna sredina zahteva snažna ulaganja u zaštitu životne sredine i klime, sa ciljem poboljšanja životnih uslova, a Srbija je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja u ovom poglavlju nije dobila referentnu vrednost za otvaranje pregovora o pristupanju. Srbija je dostavila pregovaračku poziciju u ovom poglavlju početkom 2020. Već danas, Srbija priprema dugoročne planove za postizanje EU standarda do 2041. Da bi mogla da dostigne standarde EU, Srbiji je potrebna ozbiljna pomoć EU, kako u pogledu finansija, tako i u pogledu znanja. S druge strane, Srbija svoju energetsku politiku i dalje razvija nezavisno od EU.

Kako će Zeleni dogovor da utiče na Srbiju i njene pokušaje pridruživanja EU? Kako će Zeleni dogovor da utiče na politike Srbije i šta je pred Srbijom kada je u pitanju životna sredina?
Evropski pokret u Srbiji, uz podršku Delegacije EU u Srbiji organizuje seriju online debata EU Talks 2.0, kako bi unapredio sadržajnu komunikaciju sa građanima i pomogao im da sami procene i donesu sopstveni sud o Evropskoj perspektivi Srbije.

 

Učestvuju:

  • Nataša Đereg, Direktorka, Centar za ekologiju i obnovljivi razvoj
  • Aleksandar Macura, Programski direktor, RES Fondacija
  • Valentina Đureta, Menadžerka projekta, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ)
  • Antoine Avignon, Programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena, Delegacija EU u Srbiji

Moderator:

Zorana Milovanović, Menadžerka projekta, Evropski pokret u Srbiji

Radujemo se vašem učešću i doprinosu debati. Registrujte se putem ovog linka.

Radni jezik će biti srpski, agenda je u prilogu. Debata će se prenositi uživo, a pitanja će se prikupljati na Fejsbuku.