“KULtourIŠKA u Beogradu” održaće se 11. i 12. aprila 2022. godine u Beogradu. KulTOURiška događaj predstavlja poslednji segment sveukupne zajedničke akcije za jačanje multikulturalnosti i interkulturalnosti među mladima, civilnom sektoru i formalnom srednjoškolskom obrazovanju u Srbiji. Podržavaoci, partneri i saradnici će se okupiti zajedno sa 80 učenika i učenica srednjih škola, 25 predstavnika organizacija civilnog društva mreže “Različitosti nas ujedinjuju” i 25 predstavnika srednjih škola iz različitih delova Srbije.

Očekuje nas interaktivni obilazak kulturne baštine i savremenih kulturnih odlika grada Beograda, premijera filma “Interkulturalna slagalica Srbije”, igranje štampane društvene igre “KulTOURiška” i razgovori o tome zašto su nam vrednosti multikulturalnosti i interkulturalnosti važne za društveni razvoj. Film i društvena igra plod su kreativnog rada i druženja mladih, nastavnika/nica, aktivista/kinja zainteresovanih za jačanje vrednosti interukturalnosti u Srbiji i dobrovoljno angažovanih kroz projekte. “KulTOURiška u Beogradu” organizuje se u okviru projekta “Različitosti nas ujedinjuju” i projekta “Zaslužujem da znam – multikulturalizmom do jače demokratije”.

Projekat ,,Različitosti nas ujedinjuju“ zajednički realiuzuju Evropski pokret u Srbiji , Centar lokalne demokratije, Forum civilne akcije i Timočki klub, a projekat se finansira iz Programa Evropske unije „Podrška civilnom društvu“. Ovaj projekat ima za cilj upoznavanje mladih sa vršnjacima koji pripadaju drugim kulturama i ojačanje kapaciteta omladiskih organizacija i organizacija za made za bavljenje temom kulturne raznolikosti u procesu reformi i evropskih integracija Srbije. Za prethodne dve i po godine, postignuto je sledeće: osnovana mreža „Različitosti nas ujedinjuju“, koja okuplja 25 organizacija civilnog društva širom Srbije, te uspostavljeno partnerstvo sa 25 srednjih škola u inicijativama promocije i podrške uvođenju oblasti interkulturalne komunikacije i multikulturalnosti u obrazovanje, izrađene smernice za rad u vidu vodiča „ISTO I RAZLIČITO: Kratki vodič kroz interkulturalno obrazovanje“ i ojačani kapaciteti 25 organizacija za rad sa mladima u oblasti interkulturalnosti i održano dvadeset interkulturalnih razmena za srednjoškolce u Srbji s ciljem podizanja svesti mladih o značaju interkulturalnosti i multikulturalnosti, na temelju čega je kreiran film „Interkulturalna slagalica Srbije“ koji oslikava lakoću ujedinjenja različitosti, te vrednosti ovog procesa za mlade. Na kraju, izrađena je društvena igra „kulTOURiška“ koja treba da služi za edukaciju o interkulturalnosti i multikulturalnosti u direktnom radu sa mladima

Projekat „Zaslužujem da znam – multikulturalizmom do jače demokratije“ partnerski realizuju Evropski pokret u Srbiji i Medijski centar BETA. Rad Evropskog pokreta u Srbiji i Medijskog centra Beta podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“. Ovaj projekat za cilj ima davanje doprinosa razvoju demokratskih vrednosti i praksi zasnovanih na aktivizmu mladih srednjoškolaca i srednjoškolki i nezavisnom izveštavanju medija. U okviru ovog projekta do sada je izvršen pregled dobre prakse rada OCD sa mladima u oblasti interkulturalnosti u Srbiji, te sumirana praksa u publikaciji „ISKUSTVA DOBRE PRAKSE: Izveštaj o pregledu dobre prakse rada OCD sa mladima u oblasti interkulturalnosti“, dobri metodi i alati predstavljeni 20 organizacija OCD aktivnih u oblasti, izrađena društvena igra „kulTOURiška“ koja treba da služi za edukaciju o interkulturalnosti i multikulturalnosti u direktnom radu sa mladima. Promociji interkulturalnosti u široj zajednici, a najpre među mladima pomogli su i medijski prilozi Medijskog centra Bete, redovno distribuirani nacionalnim i lokalnim medijima.