Povodom Međunarodnog dana žena, ženski mentorski program „Podeli svoje znanje“, u saradnji sa Timočkim omladinskim centrom, organizuje Mentorsku šetnju i javnu debatu u Zaječaru o ulozi žena u dostizanju ciljeva održivog razvoja. Skup će biti održan u subotu, 7. marta, sa početkom u 12.00 časova, okupljanje ispred Gradske uprave (Trg oslobođenja 1).

Povorka će prošetati centralnim ulicama Zaječara i Šetnju završiti u prostorijama Gradske uprave – Skupštinska sala (Trg oslobođenja 1), od 13.30 do 15.00, gde će se održati debata Uloga žena u održivom razvoju”, na kojoj će govoriti:

  • Marina Milić, zamenica gradonačelnika grada Zaječara,
  • Lidia Vujičić, UN Women,
  • Dunja Marušić, Timočki omladinski centar.

Moderatorka: Zorana Milovanović, menadžerka projekta Evropskog pokreta u Srbiji.

Mentorske šetnje se organizuju povodom Međunarodnog dana žena širom sveta svake godine i ilustruju posvećenost žena razvoju globalnog liderstva i ukazuju na dostignuća žena širom sveta. Šetnje su deo akcije Globalne ženske liderske mreže i organizacije Vajtal Vojses (Vital Voices) i inicijativa je do danas okupila više hiljada liderki na svim kontinentima. Ove godine organizuje se preko 160 Mentorskih šetnji u okviru Vital Voices globalne ženske liderske mreže u 66 zemalja širom sveta.

U Srbiji su prve Mentorske šetnje održane 2008. godine, u Beogradu i Nišu, a potom i u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu, Subotici i Kruševcu. U okviru programa Podeli svoje znanje, Mentorska šetnja je prilika za promovisanje programa koji radi na ekonomskom osnaživanju i profesionalnom usavršavanju žena i razmeni mišljenja o ženskim pravima i ravnopravnosti.

Program Podeli svoje znanje u Srbiji koji od 2010. godine organizuju Evropski pokret u Srbiji, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Erste Banka i Misija OEBS-a u Srbiji. Cilj Programa je osnaživanje žena uz mentorsku podršku uspešnih i iskusnijih žena i do sada je kroz njega prošlo više od 200 mentorskih parova.

Timočki omladinski centar TOC je udruženje koja se bavi pitanjima omladinske politike, podsticanjem i razvijanjem omladinskih inicijativa, promocijom omladinske participacije u lokalnoj zajednici, kao i afirmacijom zdravih stilova života mladih.