Program “Podeli svoje znanje” i Akademija ženskog liderstva organizuju zajedničku Mentorsku šetnju, koja je deo Globalne mentorske šetnje povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena u koordinaciji organizacije Vital Voices. Mentorska šetnja ove godine će se održati u Subotici, u subotu 10. marta, sa početkom u 12.00 časova (okupljanje kod Železničke stanice).

Druženje će se nastaviti javnom debatom na temu „Žene u politici – od prisustva do uticaja” od 14.00 do 16.00 časova u InfostudHub-u (Korzo 1) na kojoj će govoriti: Gordana Čomić, narodna poslanica i Aida Ćorović, političarka, a razgovor će moderirati Marija Srdić, članica Programskog saveta Akademije ženskog liderstva i mentorka na programu Podeli svoje znanje.

U partnerstvu sa članicama svoje Globalne liderske mreže, organizacija Vital Voices koordinira mentorske šetnje širom sveta. Sve ove šetnje se događaju istog dana, a cilj je da mentorke prenose svoje znanje i iskustvomlađim koleginicama. Od osnivanja Globalne Ženske mentorske šetnje 2008. godine, ova inicijativa je do danas okupila više hiljada liderki na svim kontinentima. Mentorske šetnje ilustruju posvećenost žena u razvoju globalnog liderstva i ukazuju na dostignuća žena širom sveta. Ove godine održaće se 150 mentorskih šetnji u 60 zemalja.

U Srbiji je prva mentorska šetnja organizovana 15. novembra 2008. godine u Beogradu i Nišu, kada se na jednom mestu okupilo više od petnaest uspešnih žena iz oblasti biznisa, javnog života, nevladinog sektora, kao i studentkinja, budućih liderki, u cilju razmene znanja, veština i iskustva. Šetnju su u Srbiji inicirale Andrea Brbaklić, Marija NIkolić i Ana Firtel, koje su učesvovale u programu Global Women Leaders Mentoring Partnership, koji zajednički realizuju magazin Fortune i Stejt Department u saradnji sa NVO Vital Voices.

Program „Podeli svoje znanje“ je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena. Ima za cilj profesionalno i lično osnaživanje žena u našem društvu, kroz razmenu iskustava i znanja. Vođen je idejom da uspešne i stručne žene, liderke iz različitih profesija, podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja kako bi doprinele stvaranju prilika za mlade žene za unapređenje svog puta u karijeri, sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju. Model mentorstva je široko promovisan na međunarodnom nivou i veoma uspešno se realizuje u nekoliko zemalja. Uzimajući u obzir naše okruženje i društvene prilike, model je prilagođen ciljnoj grupi u Republici Srbiji (žene na početku karijere). Projekat “Podeli svoje znanje”, Evropski pokret u Srbiji već osmu godinu za redom sprovodi u saradnji i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Akademija ženskog liderstva okuplja političarke i aktivistkinje i nudi im priliku da unaprede svoja znanja i veštine ali i da se povežu kako bi se zajedno borile i zastupale ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti. Kao istoimena organizacija civilnog društva nastala je kao prirodni nastavak programa podrške ženama aktivnim u javnom životu koji je pokrenut 2011. godine. Osnovali su je CPŽ, BFPE i CMV.