Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka u saradnji sa Evropskim pokretom – Kraljevo organizuju debatu  Monitoring podzemnih i površinskih voda – EU standardi i sistem zaštite voda u Srbiji“, koja će se održati u utorak, 22. maja 2018. godine u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju (Goranska bb,  2. sprat, Smederevo), od 13 do 15 časova.
Vode predstavljaju jedan od najvažnijih resursa 21. veka. Protok vode u Srbiji opao je za više od 20% u protekle dve decenije, a trenutno trećina populacije na svetu nema pristup pijaćoj vodi u odgovarajućoj meri. U se Srbiji prerađuje nešto više od 10% otpadnih voda, a u zemljama EU 70 i više procenata.

Kako se sistem zaštite voda u Srbiji uklapa u EU standarde, kakvo je stanje u Srbiji i kakve su perspektive, neka su od pitanja o kojima će govoriti:

  • Prof. dr Vesna Ristić-Vakanjac, Univerzitet u Beogradu, Rudarsko – geološki Fakultet,
  • Prof. dr Mirjana Bartula, Univerzitet Singidunum – Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“,
  • Prof. dr Darja Žarković, Visoka škola strukovnih studija Beogradska politehnika.

Debata u Smederevu deo je serije događaja koje Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka organizuju u ukupno 17 gradova Srbije, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo. Debate se održavaju u okviru projekta „Evropa za mene“ koji podržava Delegacija Evropske unije, sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropske integracije i građanima pruže proverene i korisne informacije.