Mentorski programi „Podeli svoje znanje“ i „Kreativno mentorstvo“ zajednički organizuju razgovor na temu: Koliko žensko je kulturno nasleđe? u subotu 25. avgusta sa početkom u 14.00 časova u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a).

Prenošenjem priča, znanja i iskustva sa generacije na generaciju,  samostalnim umetničkim praksama, kao i delovanjem u okviru lokalnih i nacionalnih institucija kulturnog nasleđa, čuvamo istoriju, kulturu i postignuća od zaborava. Godina 2018. proglašena je Evropskom godinom kulturnog nasleđa, što je odličan povod da se podsetimo, ali i saznamo više o kulturnom nasleđu u Srbiji, položaju žena u ovom domenu, važnim ženama u srpskoj kulturnoj istoriji, ali i stepenu u kojem se u zaštiti, prezentovanju i interpretaciji nasleđa kod nas vodi računa o različitim i drugim perspektivama, istorijama i identitetima, a među njima i ženskim.

Katarina Ivanović, prva žena akademik, Jelisaveta Načić, prva arhitektica, Isidora Sekulić, prva članica Srpske akademije nauka i umetnosti, Desa Glišić, prva karikaturistkinja, Jefimija, prva književnica, i mnoge druge važne su za domaću kulturnu i naučnu istoriju. Mnoge koje istorija nije zapamtila, izrađujući pirotske ćilime, pripremajući mantije, baveći se naivnim slikarstvom dale su svoj pečat našoj kulturnoj baštini.

Polaznice i polaznici, mentori i mentorke, alumnisti i alumnistkinje programa “Podeli svoje znanje” i “Kreativno mentorstvo” će sa stručnjakinjama u oblasti kulturnog nasleđa razgovarati o kulturnom nasleđu u Srbiji, muzejima i izložbama koji pokušavaju da očuvaju i ožive i alternativne / ženske, a ne samo dominantne / patrijarhalne istorije, o ženskom liderstvu i uticaju u sektoru nasleđa i tradicije, kao i zaboravljenim ženama koje su obeležile našu prošlost, rušile ondašnje tabue i bile pionirke u određenim oblastima i poduhvatima.

U razgovoru učestvuju:

  • dr Katarina Živanović, kustoskinja, Muzej Jugoslavije
  • Helena Hiršenberger, doktorantkinja u oblasti upravljanja projektima u konzervaciji i restauraciji na Fakultetu tehničkih nauka, Novi Sad
  • Gordana Grabež, operativna direktorka Narodnog muzeja u Beogradu
  • dr Aleksandra Jovanić, koautorka izložbe “Hrabre žene putuju kroz vreme”

Razgovor moderira dr Milena Jokanović, istoričarka umetnosti i menadžerka u kulturi.

Pre razgovora, zahvaljujući Beogradskim grobljima, polaznice i polaznici oba programa imaće mogućnost da prošetaju Novim grobljem u okviru šetnje “Satkane od uma i duše” uz priču o poznatim ženama iz istorije, koje tamo počivaju, ali su uprkos neretko onespokojavajućim patrijarhalnim društvenim okvirima nalazile način da graciozno, snažno i uz osmeh pomeraju svet i učine ga sveukupno boljim mestom za život. Šetnju vodi Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti  i stručnjakinja za funerarnu i memorijalnu kulturu.

————–

Program „Podeli svoje znanje“ je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena. Ima za cilj profesionalno i lično osnaživanje žena u našem društvu, kroz razmenu iskustava i znanja. Vođen je idejom da uspešne i stručne žene, liderke iz različitih profesija, podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja kako bi doprinele stvaranju prilika za mlade žene za unapređenje svog puta u karijeri, sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju. Model mentorstva je široko promovisan na međunarodnom nivou i veoma uspešno se realizuje u nekoliko zemalja. Uzimajući u obzir naše okruženje i društvene prilike, model je prilagođen ciljnoj grupi u Republici Srbiji (žene na početku karijere). Projekat “Podeli svoje znanje”, Evropski pokret u Srbiji već osmu godinu za redom sprovodi u saradnji i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Kreativno mentorstvo“ afirmiše mentorstvo kao alat ličnog i profesionalnog razvoja, jača kapacitete sektora kulture i pruža podršku perspektivnim profesionalcima zaintere-sovanim za usavršavanje, umrežavanje i razmenu znanja i iskustva. Tim koji stoji iza programa, zajedno sa velikom mrežom saradnika, mentora i alumnista, želi da izgradi, okupi i podrži zajednicu motivisanih i društveno odgovornih pojedinaca koja će doprineti razvoju društva zasnovanom na kreativnosti, kulturi, znanju i međusobnoj saradnji. Ovu mrežu već čini 200 profesionalaca iz stručnjaka iz najšire oblasti kulture, umetnosti, kulturnog nasleđa i kreativnih industrija iz više od 15 gradova u Srbiji, a u toku je IV jednogodošnji ciklus programa koji traje do februara 2019. godine. Pokrovitelji IV ciklusa „Kreativnog mentorstva“ su Ambasada SAD u Srbiji, kompanije MEDICON, Titan Cementara Kosjerić i Coca Cola Hellenic, Ministarstvo kulture, Francuski institut u Srbiji i ERSTE banka. Partneri programa su Gi Group, Mokrin House, Vizartis, Nova Iskra, UK Parobrod, Pamela von Sabljar, Motivtim, Epic Assistants i Designed.rs. Više možete saznati na www.kreativnomentorstvo.com ili na društvenim mrežama.