Fondacija Fridrih Ebert i Evropski pokret u Srbiji organizuju panel diskusiju i prezentaciju analize “Security Radar 2019: Wake-Up Call for Europe” 26. juna 2019. godine od 10 do 12 u Kongresnom centru Envoy , Gospodar Jevremova 49, Beograd.

U kontekstu dramatičnih izazova za evropsku bezbednosnu arhitekturu, Analiza ima za cilj da rasvetli dva glavna faktora koji značajno utiču na donosioce političkih odluka: javno mnjenje u opštoj i stručnoj perspektivi bezbednosti i spoljnopolitičkom stanju u Evropi.

U 30 godina od pada Berlinskog zida i naizgled čvrstog i mirnog puta ka evropskom jedinstvu, nove podele su se otvorile unutar Evrope, pa čak i unutar Evropske unije. Security Radar 2019 sistematski analizira i istražuje stavove i vrednosti vezane za trenutnu bezbednosnu i spoljnopolitičku situaciju u Evropi, pet godina nakon izbijanja krize u Ukrajini i ruske aneksije Krima.

Sedam zemalja izabrano je da učestvuje u ovom istraživanju javnog mnjenja: Francuska i Nemačka, dve osnivačice organizacije koja je sada poznata kao Evropska unija; Letonija i Poljska koje su se pristupile EU 2004. godine; Ukrajina, koja je potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU 2014. godine i duboki i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini (DCFTA) sa EU u 2016. godini; Rusija i, na kraju, Srbija, koja ima status kandidata za članstvo u EU od 2012. godine.

Debata o spoljnoj politici u Srbiji je usredsređena na kosovski konflikt i proces evropske integracije, koji se često doživljava kao konkurencija razvoju bliskih veza sa Rusijom. Stoga smo sigurni da možemo dati važan doprinos debati o vanjskoj politici i stabilnosti na Zapadnom Balkanu na osnovu analize sigurnosnog radara. Nakon prezentacije Analize sledi panel diskusija sa stručnjacima.