Nejednakost žena i muškaraca je najviše izražena u zapošljavanju, jer svi podaci pokazuju da su žene manje zaposlene, zarađuju u proseku 12 odsto manje od muškaraca i češće su izložene diskriminaciji i uznemiravanju na radnom mestu – od postavljanja pitanja u vezi sa planiranjem porodice, preko seksualnog uznemiravanja, do nemogućnosti napredovanja, preraspodele na niže radno mesto pa čak i otkaza nakon povratka sa korišćenja porodiljskog ili odsustva rada radi nege deteta. Kada na to dodate mere štednje i zabranu zapošljavanja u javnom sektoru, u kome žene čine većinu, dobija se realna slika položaja žena na tržištu rada. Novija istraživanja (2019) pokazuju da je na rukovodećim mestima u Srbiji samo 30 odsto žena, a isti je procenat žena koje su pokrenule sopstveni posao i to opet u specifičnim delatnostima usluga, kao što su saloni lepote, računovodstvo i knjigovodstvo, spremanje hrane. Tamo gde su veće zarade i gde se donose odluke žene su u manjini. Za žene u biznisu u Srbiji ključni procenat je 30% — toliko njih se nalazi na rukovodećim pozicijama, a isti procenat su i preduzetnice. Na rukovodećim pozicijama u Srbiji nalazi se 71 odsto muškaraca i tek 30 odsto žena, tačnije 152.463 njih. Sopstveni biznis u našoj zemlji pokrenulo je oko 135.000 pripadnica lepšeg pola, što je ponovo 30 procenata od ukupnog broja vlasnika različitih privrednih subjekata. Sa druge strane, 40 odsto svih preduzetnika koji propadnu u prvih pet godina postojanja čine žene. Ovo su podaci do kojih je Addiko 100 najvećih došao detaljnom analizom položaja žena u biznisu u našoj zemlji.

Pandemija COVID-19 otežala je razvoj položaja u sferi ekonomije, postavivši dodatne izazove mnogim ženama preduzetnicama kroz zahtev za prilagođavanjem “novoj normalnoj situaciji”. Odgovarajući na COVID-19 početkom 2020. godine, srpska vlada uvela je mere socijalnog distanciranja, široko zaključavanje, ograničenja putovanja, kretanja i okupljanja. Uticaj ovih mera i dalje osećaju svi koji se bave preduzetništvom i krajem 2020. godine, od kojih mnogi jedva uspevaju da prođu kroz krizu. Nalazi rodne analize COVID-19 Misije OEBS-a u Srbiji pokazuju da se većina intervjuisanih žena preduzetnica zadužila kako bi osigurala poslovanje već nakon prvih 45 dana vanrednog. Pored toga, mnogi preduzetnici i preduzetnice strahuju da će drugi talas COVID- 19, koju stručnjaci smatraju vrlo vrlo verovatnim, negativno pogoditi i one koji su uspeli da prebrode prvi nalet krize. U takvim okolnostima digitalizacija može biti razlika između uspeha i neuspeha. Sada je za žene preduzetnice važnije da svoje poslovanje prilagode uslovima digitalnog poslovanja i u skladu sa novim okolnostima redefinišu svoje poslovne planove.

RODNA RAVNOPRAVNOST U PREDUZETNIŠTVU I BIZNISU

U okviru mentorskog programa za žene „Podeli svoje znanje“ organuzjemo Okrugli sto – Rodna ravnopravnost u preduzetništvu i biznisu, u subotu 31. oktobra od 11.00h, putem ZOOM platforme.

Kakva je pozicija  preduzetnica i žena koje grade karijeru u korporativnom sektoru? Sa kojim izazovima se suočavaju žene pri pokretanju sopstvenog posla, pri upravljanju ili vođenju tima? Da li postoje rodni stereotipi i na koji način se manifestuju? Kakve je uspehe važno proslaviti ? Kakva vrsta podrške je potrebna ženama na putu postizanja poslovnog uspeha? Koliko je značajna ženska solidarnost u poslu? Na koji način se COVID-19 kriza odrazila na poslove koje vode žene i da li je „nova normalnost“ nešto što će žene u poslovnom svetu na lakši ili teži način prihvatiti?

Panelistkinje:

  • Sofija Bajić, predsednica udruženja Biznis na štiklama
  • Ana Nešić, preduzetnica i menadžerka u LastObject firmi
  • Anđela Cvetković, digital quality menadžerka u Direct Media
  • Jelena Hrnjak, aktivistkinja i jedna od pokretačica socijalnog preudzeća Bagel Bejgl

Moderira: Zorana Milovanović, projektna menadžerka u Evropskom pokretu u Sribji

Cilj okruglog stola je prikaz položaja žena u preduzetništvu i biznisu, a u njemu će svoje iskustvo i znanje podeliti preudzetnice i žene iz biznis sektora. Tok okruglog stola možete pratiti putem naših društvenih mreža na Instagram-u i Facebook-u. #StayTuned!