Evropski pokret u Srbiji organizuje promociju knjige Kada su se voleli Srbi i Albanci, koja će se održati 31. januara 2020. godine, u Medija centru (Terazije 3, Beograd), sa početkom u 12 časova. Pogledajte agendu događaja.

Knjiga „Kako su se voleli Srbi i Albanci“ nastala je u okviru jedne od aktivnosti projekta (Ka politici srpsko-albanskog prijateljstva), uz podršku Evropskog fonda za Balkan. Cilj ove publikacije bio je da podseti na neke od onih mnogobrojnih lepih priča o ljubavi i prijateljstvu između Srba i Albanaca od starih vremena do danas. Kada bolje i dublje pogledamo u sebe i u našu prošlost, vidimo da su Albanci i Srbi kroz istoriju uglavnom živeli zajedno i u miru, jedni pored drugih i jedni s drugima. Stoga, nasuprot danas uvreženom mišljenju o vekovnom neprijateljstvu između Srba i Albanaca, dokumentarni izvori i raznorodni spisi iz prošlosti ukazuju na to da su Srbi i Albanci jedni druge uglavnom gledali kao prijatelje od najranijih vremena, preko Srednjeg veka, sve do duboko u XIX vek.

Knjiga je objavljena 28. decembra 2019. godine, kao dodatak dnevnom listu Danas, dok se izdanje na albanskom jeziku očekuje na kioscima uz Koha Ditore u nedelju, 2. februara.

Događaj se organizuje u okviru projekta Demokratizacija i pomirenje na Zapadnom Balkanu koji sprovode Evropski pokret u Srbiji, Njujorški Univerzitet u Tirani (Albanija), Institut za Centralno-istočnu i Balkansku Evropu (Italija), Univerzitet u Dubrovniku (Hrvatska) i Škola za nauku i tehnologiju Univerziteta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), uz podršku Evropske komisije (grant za podršku Žan Mone aktivnostima u okviru Erazmus + programa). Projekt je omogućio stvaranje konzorcijuma visokoškolskih institucija, organizacija civilnog društva i istraživačkih organizacija i ima za cilj da se bavi pitanjem pomirenja na Zapadnom Balkanu.