Evropski pokret u Srbiji i Transparentnost Srbija organizuju radionicu „Sprovođenje socijalnih javnih nabavki u lokalnim samoupravama“ za službenike lokalne samuprave i javnih institucija na poslovima javnih nabavki, socijalnih usluga i sl. Radionica će se održati u ponedeljak 24. juna 2019, od 9 časova, u prostorijama Opštine Krupanj (Maršala Tita 2).

Cilj radionice je da predstavi koncept i proceduru socijalne javne nabavke, koja pored odgovora na potrebe naručioca, uzima u obzir i nefinansijske i netržišne elemente ponude, kao što su pozitivni socijalni i ekonomski efekti na lokalnu zajednicu i poštovanje principa zaštite životne sredine. Radionica je takođe prilika da učesnici daju sugestije i komentare iz sopstvenog iskustva bavljenja javnim nabavkama.

Radionica je deo projekta „Socijalne javne nabavke za održiv razvoj lokalnih zajednica“, koji zajednički sprovode Evropski pokret u Srbiji i Transparentnost Srbija, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške.

Projekat teži da bliže upozna lokalne samouprave i privrednike u lokalnim zajednicama sa konceptom i procedurama javnih nabavki koje uključuju i vrednuju socijalne elemente i društvenu odgovornost. Pored radionica, projekat predviđa i izradu Priručnika o socijalnim javnim nabavkama.