Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka u saradnji sa Evropskim pokretom – Kraljevo organizuju debatu „Srbija i EU: Politički i ekonomski odnosi“, koja će se održati u četvrtak, 15. marta 2018, u sali Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani”, (Cara Lazara broj 36) u Kraljevu, od 13 do 15 časova.

Članstvo u Evropskoj uniji prioritet je Srbije od 2000. godine, a osamnaest godina kasnije postoji indikativni datum – 2015. godina – kada to može biti ostvareno. Ukoliko Srbija želi da iskoristi otvorene prilike koje nudi nova Strategija za proširenje EU i predsedavanje Bugarske Savetu EU, moraće ozbiljno i efikasno da dela.

Šta je do sada ostvareno u pristupnim pregovorima i koji su dalji koraci potrebni za zatvaranje poglavlja? Da li je EU spoljnopolitičko ili unutrašnje pitanje Srbije? Šta nam govore ekonomski pokazatelji o odnosima sa EU i kakve su perspektive, pitanja su o kojima će na debati govoriti:

  • Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji,
  • prof. dr Maja Kovačević, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu,
  • dr Vladimir Međak, predsednik Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji.
  • Debata u Kraljevu deo je serije događaja koje Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka organizuju u ukupno 17 gradova Srbije, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo. Debate se održavaju u okviru projekta „Evropa za mene“ koji podržava Delegacija Evropske unije, sa idejom da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropske integracije i građanima pruže proverene i korisne informacije.