Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizuju drugu konferenciju iz serije “Srbija posle koronavirusa“ pod nazivom Kako štitimo javna dobra?, u petak, 26. jun 2020. godine, sa početkom u 11 časova u sali Salvador Dali Kongreskog centra Envoj (Gospodar Jevremova 47, Beograd).

Pandemija KOVID-19, pored ostalog, stavila je na probu sposobnost društva da brine o javnom dobru. Izazov je sveobuhvatan i prevazilazi javno zdravstvo (očigledno javno dobro) i ima uticaj i na javne politike, privatnost, slobodu štampe, dobro upravljanje, pristup tržištu, bezbednost i mnoga druga javna dobra.

Imajući u vidu endemske manjkavosti u pravnim sistemima, u tradiciji, u stanju ljudskog kapitala i kvalitetu upravljanja, društva na Zapadnom Balkanu su u velikoj opasnosti da na duže vreme budu neuspešna kada je reč o javnom dobru, što bi, u važnim oblastima, za posledicu imalo veliko kašnjenje u procesu evropskih integracija.

Cilj debate je da prikaže koncept javnog dobra i odgovornosti svih društvenih aktera za očuvanje javnog dobra.

Konferenciju će otvoriti dr Maks Brendle, direktor Regionalne kancelarije za Srbiju i Crnu Goru u Fondaciji Fridrih Ebert i dr Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji. U razgovoru učestvuju:

  • Aleksandar Kovačević, viši gostujući član, Oksford institut za energetske studije i član Foruma za međunarodne odnose EPuS-a,
  • Aleksandar Macura, programski direktor RES fondacije,
  • Vjeran Piršić, predsednik EkoKvarner, Hrvatska (uključenje preko Zooma),
  • Ksenija Petovar, sociološkinja i specijalistkinja za urbano planiranje.

Moderatorka: Zvezdana Kovač, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji

Konferenciju možete pratiti uživo na Facebook i Youtube nalozima organizatora. Linkovi će biti dostupni pred događaj.

Skup će biti organizovan u skladu sa svim merama opreza i zaštite od zdravstvenih rizika u vezi sa KOVID-19 pandemijom. Ukoliko bude potrebe, događaj će biti organizovan bez prisustva publike, na Zoom platformi, o čemu ćete biti obavešteni blagovremeno.