Mentorine i mentorke će u subotu 25. maja, u okviru programa “Podeli svoje znanje” imati priliku da posete Bački Monoštor u čijem razvoju žene imaju snažnu ulogu. Upoznavanje sa ženskom pričom Bačkog Monoštora pružiće nam žene iz Udruženja građana za razvoj eko-ruralnog turizma Podunav. U fokusu naše pažnje biće ekonomsko osnaživanje žena i aktivna uloga žena u zaštiti životne sredine.

Ekonomsko osnaživanje žena je važno i doprinosi rešavanju problema nezaposlenosti, regionalnog razvoja i razvoja sela; utiče na veću socijalnu uključenost ženske populacije (uz istovremeno smanjivanje nasilja u porodici); stvara osnov za napredak u oblasti socijalnog preduzetništva i menja način razmišljanja o rodnoj ravnopravnosti. Oblast životne sredine nudi teren za inovacije, mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, doprinosi privrednom rastu i može da bude jedan od motora razvoja. Zato je potrebno promovisati učešće žena u svim oblastima zaštite životne sredine i podržavati njihov rad u zelenoj ekonomiji i socijalnom preduzetništvu.

Studijska poseta na programu “Podeli svoje znanje” namenjena je neposrednom upoznavanju učesnica sa angažovanjem i stvaralaštvom žena u različitim oblastima. Ovog 25.maja, naša pažnja je u potpunosti usmerena ka vrednim i snažnim ženama Bačkog Monoštora i Udruženja Podunav. Pored uživanja u prirodnom bogatstvu biofere pod zaštitom UNESCO, ugostiće nas žene iz udruženja Podunav i upoznati sa svojom pričom i iskustvom u oblasti zaštite životne sredine i u oblasti socijalnog preduzetništva (eko-ruralnog turizma).

 

 

Projekat “Podeli svoje znanje”, Evropski pokret u Srbiji već sedmu godinu za redom sprovodi u saradnji i u saradnji u i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Program ima za cilj da okupi stručne liderke iz različitih profesija kako bi podelile svoja znanja i iskustva sa mladim ženama na početku karijere sličnih interesovanja i željom da budu uspešne u svojim oblastima. To će doprineti stvaranju prilika za ove žene da unaprede svoj put u karijeri sa namerom da postignu pozitivan pomak u profesionalnom i ličnom smislu, kao i da postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.