Mentorine i mentorke će u subotu 30. juna, u okviru programa “Podeli svoje znanje” imati priliku da posete Ženski centar Užice koji osnažuje žene i promoviše žensko stvaralaštvo, istovremeno efikasno rešavajući problem tekstilnog otpada na inovativan i ekološki način. Osnivačice i pokretačice socijalnog preduzeća koji se bavi reciklažom tekstilnog otpada podeliće sa našim učesnicama kako to one rade.

Ekonomsko osnaživanje žena je važno i doprinosi rešavanju problema nezaposlenosti, regionalnog razvoja i razvoja sela; utiče na veću socijalnu uključenost ženske populacije (uz istovremeno smanjivenje nasilja u porodici); stvara osnov za napredak u oblasti socijalnog preduzetništva i menja način razmišljanja o rodnoj ravnopravnosti. Oblast životne sredine nudi teren za inovacije, mogućnost za otvaranje novih radnih mesta, doprinosi privrednom rastu i može da bude jedan od motora razvoja. Zato je potrebno promovisati učešće žena u svim oblastima zaštite životne sredine i podržavati njihov rad u zelenoj ekonomiji i socijalnom preduzetništvu.

Cilj studijske posete je da se na neposredan način učesnice programa upoznaju sa funkcionisanjem jednog socijalnog preduzeća, da se razgovara o iskustvima u realizaciji preduzetničkih poduhvata, sa posebnim osvrtom na lične izazove i motivaciju za pokretanje ovakvog vida biznisa.

U okviru studijske posete naše mentorine i mentorke obići će i Potpećku pećinu.