Nedelju dana nakon objavljivanja redovnog godišnjeg izveštaja Evropske komisije, Evropski pokret u Srbiji i Fridrih Ebert fondacija sumiraće analize svih aspekata izveštaja i pokušati da daju odgovor gde se tačno nalazi Srbija u ovom trenutku kada je reć o evrointegracijama. Prve ocene govore da se radi o realnom izveštaju koji pokazuje da Srbija nije napredovala gotovo ni u jednoj oblasti, osim u ekonomiji. Prosečna ocena za sva 35 poglavlja na skali od 1 do 5, sledeći politički, ekonomski i pravni kriterij je 3, što je mera vrednosti spremnosti Srbije za članstvo u EU. Veoma zabrinjava ocena političkog kriterija koja je tek 2,2.

Cilj ove debate je da pažljivo analizira sva ova pitanja i upozori na sve opasnosti stagniranja ili sporog napredovanja u ispunjavanju potrebnih standarda kada je reč o pristupnom procesu.

Agenda:

11.00-11.10 Uvodna reč
Dr Maks Brendle, direktor Fondacije Fridrih Ebert, kancelarija u Beogradu
Dr Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji

11.10-12.30 Panel debata
Kati Piri, potpredsednica Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom
parlamentu
Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji
Sonja Stojanović Gajić, koordinatorka Radne grupe za Poglavlje 24 i članica Upravnog
odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Moderatorka:
Zvezdana Kovač, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji

Ukoliko želite da prisustvujete, molimo Vas da se unapred ovde registrujete, nakon čega ćete dobiti potvrdu sa linkom za pristup događaju.

*Radni jezik će biti srpski sa simultanim prevodom na engleski jezik. Događaj će se prenositi uživo na YouTube i Facebook stranici Fridrih Ebert fondacije Beograd.