Povodom predstavlјanja publikacija „Evropa za mene“ i „EU pojmovnik“, danas je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu održana debata na temu „Evropske integracije Srbije ‒ deset godina nakon podnošenja zahteva za članstvo“, u organizaciji Fakulteta (FPN) i Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS).

Na debati su govorili dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragan R. Simić, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić. Moderator skupa bio je prof. dr Dejan Milenković.

„U okviru projekta Evropa za mene, koji je realizovan u saradnji Fakulteta i Evropskog pokreta u Srbiji i uz podršku Delegacije EU, sastavlјen je zbornik radova i praktičnih predloga koji se tiču dalјe perspektive integracija EU, kao i prevazilaženja problema koji se u tom procesu pojavlјuju ‒ kao što su korupcija, održivi razvoj, socijalna politika i drugi“, istakao je prof. dr Simić.

Dekan je dodao da su u projektu učestvovali i drugi fakulteti Univerziteta u Beogradu poput Pravnog, Ekonomskog, Geografskog i drugih.

„Tekstovi autora iz publikacije ‘Evropa za mene’ mogu da pruže veliku pomoć istraživačima čija je oblast interesovanja odnos EU i Srbije. Takođe, rezultati do kojih su pojedini autori došli mogu da budu oslonac za dalјe istraživanje“, rekao je dekan Simić i izrazio veliku zahvalnost Delegaciji na donaciji i na uspešnoj saradnji.

Ambasador Fabrici je predstavio studentima EU pojmovnik koji je izdala Delegacija Evropske unije u Srbiji, a čiji su autori domaći stručnjaci. Pojmovnik sadrži 250 pojmova i termina o Evropskoj uniji, njenim institucijama i funkcionisanju i jedinstveni je resurs za sve zainteresovane za evropske integracije i pristupanje Srbije EU.

Fabrici je rekao da fakulteti stvaraju lјude različitih profila koji će u budućnosti preuzeti stvar u svoje ruke.

„Nije dovolјno da jedna država zvanično postane članica EU, već je mnogo važnije da se društvo te države integriše zajedno sa njom. Ono što je veliki zadatak za Srbiju u narednom periodu jeste pitanje vladavine prava i rešenje dijaloga sa Prištinom“, rekao je on.

On smatra da je u procesu pristupanja Srbije neophodna snažnija regionalna saradnja i dodao da ukoliko se reforme sprovode sadržajnije, veće su šanse za članstvo. Istakao je i da je EU glavni ekonomski i politički partner Srbije, investitor i donator.

„Imate priliku da kao studentkinje i studenti Fakulteta političkih nauka učinite nešto za svoju zemlјu. Svako od vas treba sebi da postavi pitanje da li je danas na neki način doprineo procesu intergacija Srbije u EU“, podvukao je Fabrici.

„Razlog zbog kog smo se odlučili za realizaciju projekta Evropa za mene jeste činjenica da građani Srbije  malo znaju o funkcionisanju EU, a ima i zabluda koja su sveprisutne. Cilј nam je bio i da sagledamo kako se Srbija kreće u rešavanju pitanja iz pregovaračkih poglavlјa i koliko je obiman taj proces“, istakla je Suzana Grubješić.

Ona je kazala da je iskorak u integraciji bio sam početak pregovora sa EU ‒ momenat apliciranja za članstvo, kao i uspostavlјanje bezviznog režima sa EU. „

Nakon uvodnog obraćanja, usledila je debata sa studentkinjama i studentima Fakulteta, koje je zanimalo da li je predviđena godina za ulazak Srbije u EU uopšte realna, kao i zbog čega je opala podrška Evropskoj uniji u odnosu na period od pre deset godina. Takođe, studente je zanimalo pitanje statusa Kosova i Metohije, kao i stava EU ukoliko u budućnosti ne bi mogao da se realizuje dijalog između Beograda i Prištine.

Kada je u pitanju ulazak Srbije u EU, Fabrici je naglasio da je kvalitet mnogo važniji od brzine, te da je 2025. godina samo horizont, jer se EU reformiše i menja svaki dan, kao i Srbija. On je podsetio da procenat podrške građana Evropskoj uniji u poslednje vreme ponovo raste. „EU uspeva da se izbori sa krizama kao što su migrantska, Ukrajinska, finansijska, koje čak i nisu potekle iz Evrope i građani to vide“, zaklјučio je.

„Po pitanju odnosa Beograd-Priština ostajem oprezni optimista. Smatram da dijalog nema alternativu i da status kvo nije opcija. Rezultat mora biti obavezujući sporazum u skladu sa međunarodnim pravom“, izjavio je ambasador.

Suzana Grubješić dodala je da je dosadašnji tempo integracija, odnosno otvaranje po dva poglavlјa veoma spor proces ali, prema njenom mišlјenju, kada bi se rešila glavna prepreka, tj. odnos Beograd-Priština, sve bi se ubrzalo i lakše funkcionisalo.

„Do sada je otvoreno 16 od 35 poglavlјa i u junu se očekuje otvaranje još dva, ali političke elite bi  trebalo da pokažu volјu za promenama. Ukoliko Srbija postane članica EU 2025. godine, to će biti 25 godina od demokratskih promena i okretanja ka evropskom putu. Put je dugačak, ali vredan truda“, zaklјučila je Grubješić.

U vezi sa Samitom u Sofiji Grubješić je ocenila da je dobra stvar da je održan, ali da ćemo njegove prave efekte tek videti.