Region Zapadnog Balkana suočava se sa brojnim teškoćama kada je u pitanju proces evropskih integracija, a čini se da unutrašnja politička dinamika Evropske unije dodatno otežava situaciju. Bregzit i izbori za Evropski parlament predstavljaju najveće smetnje za proces proširenja, koji je već u drugom planu za mnoge donosioce odluka unutar EU. Pre izbora za Evropski parlament EU akteri su izbegavali razgovor o proširenju zbog političke osetljivosti ove teme. Nakon izbora sa nestrpljenjem se iščekuju formiranje nove Komisije i imena zvaničnika na ostalim važnim pozicijama u Uniji, od čega će u velikoj meri zavisiti odnos prema proširenju u budućnosti. Uz to, odugovlačenje pregovora sa Britanijom šteti državama regiona, jer se veliki napori ulažu u rešavanje Bregzita, umesto da budu usmereni na Zapadni Balkan.

Cilj projekta je da doprinese regionalnoj saradnji i ojača regionalnu koheziju u regionu Zapadnog Balkana.

Specifični ciljevi:

  • Da proceni uticaj događaja u 2019. godini (Bregzit, izbori za Evropski parlament) na perspektivu integracije zemalja Zapadnog Balkana i pozitivno doprinese ovom procesu;
  • Da podstakne debatu o evropskim integracijama;
  • Da formira platformu za zajedničke aktivnosti javnog zagovaranja država Zapadnog Balkana.

Očekivani rezultati:

  • Kreirani pouzdani i ažurirani izvori znanja o procesu evropskih integracija;
  • Zajedničke aktivnosti javnog zagovaranja za pristupanje regiona Zapadnog Balkana Evropskoj uniji;
  • Javna debata o evropskom putu država Zapadnog Balkana.

Organizator projekta je Albanian Institute for International Studies (AIIS) iz Tirane, a projektni partneri su Evropski pokret u Srbiji iz Beograda i European Policy Institute iz Skoplja. Projekat finansijski podržava Fond za Zapadni Balkan.

Trajanje projekta: od juna 2019. do marta 2020. godine

Aktivnosti:

Dokumenti: