Amerikanci su glasali za novog predsednika. Istražujemo francuske, belgijske, nemačke i grčke članke kako bismo videli, šta bi ishod mogao da znači za odnose EU i SAD.

 

Francuska: Bez presedana

Le Monde izveštava o situaciji bez presedana tokom američkih izbora. Tramp se proglasio pobednikom na predsedničkim izborima i pre nego što su svi glasovi prebrojani. Štaviše, Tramp navodi da su izbori “namešteni” i preti da će ići na Vrhovni sud kako bi zaustavio brojanje glasova. Tokom predsedničkih izbora 2000. godine, između Džordža V. Buša  i Al Gora, Sud je na kraju morao da interveniše kako bi doneo odluku o pobedniku. Odluka Suda, međutim, usledila je mesec dana nakon što su prebrojani svi glasački listići. Tramp, nagoveštavajući intervenciju Vrhovnog suda na tekućim izborima, dolazi bez ikakvih značajnih dokaza o prevari ili nepravilnostima. Sjedinjene Države, jedna od najstarijih demokratija na svetu, nalaze se u situaciji bez presedana, u kojoj predsednik koji unapred namerno remeti izborni proces, proglašava pobedu pre njegovog završetka i preti uplitanjem nezavisnog suda, nad kojim ne bi smeo da demonstrira moć.

Belgija: Transatlantski stav

RTL izveštava o reakcijama vlada u Evropi i širom sveta na američke predsedničke izbore. Nemački ministar spoljnih poslova, Hajko Mas pozvao je američke zvaničnike da “veruju izbornom procesu”. Mas, čija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, insistirao je na potrebi “strpljenja i čekanja” do kraja brojanja. Žan Iv Le Drian, ministar spoljnih poslova Francuske, naglasio je značaj odnosa između Sjedinjenih Država i Evropske unije. Rekao je da SAD i EU moraju da razviju “novi transatlantski odnos” nakon izbora, bez obzira na to ko pobedi. „Izbor predsednika je na Amerikancima. Tada ćemo morati da radimo sa izabranom ličnošću i sa novom američkom vladom, bez obzira na sve “, dodao je. Za Ujedinjeno Kraljevstvo, odnosi sa SAD ići će “iz snage u snagu” bez obzira na ishod, rekao je britanski ministar spoljnih poslova, Dominik Rab. Dodao je da će Velika Britanija i dalje ostati “čvrste pristalice Pariskog sporazuma”. I Rab i britanski premijer Boris Džonson odbili su da komentarišu Trampovu preranu tvrdnju o pobedi. Slovenski premijer Janez Janša čestitao je Donaldu Trampu na Twitteru pobedu na izborima pre nego što su svi glasovi prebrojani i objavljen službeni rezultat.

Nemačka: Svima preko okeana je drago

Deutsche Welle piše o budućnosti odnosa EU i SAD. Transatlantski odnos primio je udarce za vreme Trampovog predsedništva. „Nećete moći da vratite vreme u dobra stara vremena. Tako će i dalje biti problema u transatlantskim odnosima. Ali što se tiče predsedništva Bajdena, postoje nade da bi situacija mogla bitno da se poboljša “, rekao je Janis Emanuilidis, direktor Centra za evropsku politiku, briselskog think tank-a. Tramp je Evropu prepoznao kao zlo veće od ostalih globalnih igrača. Rajnhard Butikofer, poslanik EP iz Evropske stranke zelenih i spoljnopolitički stručnjak, primetio je da “Kada čujemo da predsednik Tramp kaže da je Evropska unija neprijatelj, to ne čini argument iz Vašingtona jačim u evropskom javnom diskursu.” Ipak, Butikofer misli da u Vašingtonu i američkom Kongresu još uvek ima mnogo političara – uključujući republikance – koji su svesni da je za rešavanje Kine, Rusije i drugih globalnih igrača potrebna saradnja sa Evropom. Istraživači za spoljne odnose Evropskog saveta misle da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti Pariskom sporazumu iz 2015. godine i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i ojačati NATO – čak i ako će SAD nastaviti da pritiska evropske države da više daju svoj doprinos budžetu vojne alijanse. Mnogi se u Briselu nadaju da bi predsedništvo Bajdena moglo da pomogne u promeni, ali Emanuilidis veruje da prilično nežan tretman koji je Evropa do sada imala prema Kini, ne bi posebno obradovao demokratskog predsednika. “Jedan bi izazov mogao biti, na primer, nova administracija koja kaže: ‘Spremni smo na saradnju kada su u pitanju multilateralna pitanja, spremni smo na saradnju u vezi sa klimom, spremni smo na saradnju u WTO-u. Ali želimo da u zamenu budete oštri, na primer, prema Kini”, rekao je.

Grčka: Kad Amerika kine …

To Vima piše o promeni u međunarodnom sastavu, koju je donelo Trampovo predsedništvo. Donald Tramp nije se pokazao loše kao što su ankete mogle nagovestiti. Štaviše, povećao je svoje glasove za žene, Afroamerikance i manjine. Sa stanovišta međunarodnog sistema i Evrope, međutim, pravila, sistemi i institucije izgrađeni nakon Drugog svetskog rata potpuno su se raspali pod Trampovim vođstvom i njegovom kratkovidom politikom „Amerika na prvom mestu“. Štaviše, Amerika se povukla iz globalnih institucija i procesa u nizu izolacionističkih vežbi. Čini se da je Evropa, osim Poljske i Turske, generalno zabrinuta za budućnost odnosa EU i SAD. Transatlantski odnos ne može se vratiti starom, tradicionalnom modelu, jer su, na primer, EU i SAD postali ekonomski konkurenti, za razliku od prošlosti, a nove političke elite koje dominiraju SAD-om ne razuju Evropu toliko kao stare. Iz tih razloga Evropska unija ima novi cilj “strateške autonomije” od SAD-a. Što se tiče Grčke i Kipra, zemlje se nadaju i očekuju Džoa Bajdena kao predsednika, što će rezultirati „kontrolom Turske.“ Ako Donald Tramp na kraju ostane u Beloj kući, stvari će ostati manje-više iste, ili će se možda pogoršati, kako se očekuje da će Trampova administracija tražiti da se približi Turskoj.