Srdačna dobrodošlica
La Libre deli utiske lidera EU koji su reagovali na inauguraciju Džo Bajdena. Ispred Evropskog parlamenta u sredu, Ursula fon der Lajen je rekla da „još jednom, posle duge četiri godine, Evropa ima prijatelja u Beloj kući“. Evropa je bila „spremna da se ponovo poveže sa starim i pouzdanim partnerom kako bi udahnula novi život našem negovanom savezu“, dodala je ona. Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, iskoristio je priliku Bajdenove inauguracije da pozove poslednjeg da se pridruži vanrednom sastanku Evropskog saveta u Briselu. Predsednik Mišel već je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom o mogućnosti povezivanja samita sa evropskim liderima samitom NATO-a, kojem će prisustvovati i Bajden.
Ceo članak
Čišćenje nereda
Novilist izveštava kako je, ubrzo nakon što je položio zakletvu, predsednik Bajden potpisao niz uredbi kojima se ukida klimatska politika svog prethodnika, u pokušaju da vrati globalnu vodeću ulogu Sjedinjenih Država u borbi protiv klimatskih promena. Ove nedelje je Bajden potpisao izvršno naređenje za SAD da se ponovo pridruže Pariškom sporazumu, koji je Tramp zvanično povukao iz novembra prošle godine. Frans Timmermans, evropski komesar za Evropski zeleni dogovor, i Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a, pozdravili su povratak SAD-a Pariškom sporazumu. Bajden je potpisao dalja izvršna naređenja podržavajući SAD u borbi protiv pandemije, ukidajući Trampovu deklaraciju o izgradnji zida na američko-meksičkoj granici, ukidajući zabranu putovanja za nekoliko zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom i ukidajući zabranu transrodnim osobama sa na službi u američkoj vojsci.
Ceo članak

Prijatelji sa povlasticama

Helsingin Sanomat piše da su četiri godine Trampove administracije dovele do raskola između SAD-a i Evrope i da bi sada na Džo Bajdenu trebalo da popravi transatlantske odnose i da Ameriku socijalno i ekonomski vrati na pravi put. Očekuje se da se Bajden, koji je sastavio iskusni tim koji će mu pomoći da ojača veze sa Evropom, odmakne od Trampove politike „Prvo Amerika“. Iako Evropa ima velika očekivanja od Bajdena, u članku se ističe da će i Bajden očekivati slične napore od Evrope, na primer podržavajući SAD da izvrše pritisak na Kinu. Sve u svemu, međutim, SAD i Evropa dele slične izazove: prevazilaženje zdravstvene i ekonomske krize, borba protiv klimatskih promena i suprotstavljanje autoritarnom mešanju u demokratije.

Ceo članak
Novi početak
Kurier raspravlja o uticaju Evrope u njenom odnosu sa SAD, za koje Evropa treba da ostane ujedinjena. S odlaskom Trampa, transatlantske veze između Evrope i SAD-a mogu okrenuti stranicu, piše Kurier. Međutim, članak upozorava da će Bajdenova ekonomska politika i dalje zavisiti od velikih korporacija koje su finansirale njegovu kampanju i koje će i dalje lobirati za multilateralne sporazume koji će donositi visok profit i niske poreze preduzećima sa sedištem u SAD. Međutim, to ne znači da u mnogim oblastima politike nema prostora za novi početak. Gradonačelnici i izvršni direktori širom SAD ostali su posvećeni međunarodnim klimatskim ciljevima, čak i nakon što su SAD napustile Pariški sporazum. Evropa može oblikovati Bajdenovu politiku stvaranjem jakih partnerstava, kao i sopstvene politike zaštite životne sredine, ekonomije i spoljnih poslova.
Ceo članak