Ove nedelje analiziramo članke iz Nemačke, Kipra, Španije i Slovenije, pružajući vesti o najnovijim događanjima u Belorusiji.

Nemačka: Tajna inauguracija

Der Spiegel  izveštava o inauguraciji predsednika Lukašenka, održanoj u sredu 23. septembra. Lider Belorusije, koji se na vlasti nalazi već 26 godina, položio j zakletvu ranije ove nedelje. Međutim, EU ne priznaje ovaj najnoviji predsednički mandat. Visoki predstavnik EU, Josep Borel, rekao je da, zbog sumnji u “falsifikovane rezultate” tokom izbora, “takozvanoj inauguraciji” nedostaje ”demokratski legitimitet.” Dalje, Borel je pozvao beloruske vlasti da okončaju nasilje protiv mirnih demonstranata i da puste sve uhapšene u nedavnim demonstracijama. Izbornu pobedu 9. avgusta odbija i beloruska opozicija, koja se slaže da su izbori bili u senci prevara. Poslednjih nedelja, policija je često vrlo brutalno rasterivala demonstrante, koji su demonstrirali protiv predsedavanja Lukašenka.

Španija: Doručak sa ministrima spoljnih poslova

El Pais piše o vremenskom rasporedu nedavne posete beloruske liderke opozicije, Svetlane Tihanovskaje, Briselu. U ponedeljak su se sastali ministri spoljnih poslova EU, kako bi razgovarali o situaciji u Belorusiji. Između ostalog, ministri su razmatrali lične sankcije protiv više od 40 beloruskih zvaničnika. Međutim, lideri tek treba da se dogovore. Nakon razgovora, Josep Borel rekao je da je “impresioniran hrabrošću i istrajnošću beloruskog naroda”. Tog popodneva, Tihanvskaja se obratila Evropskom parlamentu i pokazala zvaničnicima EU fotografije ljudi koji protestvuju i povrede koje su zadobili od policije. Poslanici Evropskog parlamenta su prošle nedelje usvojili rezoluciju kojom se odbacuju službeni rezultati “takozvanih predsedničkih izbora” u Belorusiji.

Slovenija: Uslovno ”da”

Slovenački list Delo piše o Kipru, jedinoj državi članici koja blokira sankcije protiv Belorusije, zbog nedostatka sankcija protiv Turske. Počevši potragu za gasom i naftom u Sredozemnom moru, Ankara produbljuje sporove sa Kiprom i Grčkom. Kiparski ministar spoljnih poslova, Nikos Kristodulides kaže da odgovor EU na kršenje suverenih prava ili temeljnih vrednosti država članica ne može da bude “à la carte” i da mora biti dosledan. Što se tiče Belorusije, slovenački ministar spoljnih poslova, Anže Logar primetio je da su države članice sve više voljne da i samog Lukašenka uvrste na listu zvaničnika koji će biti sankcionisani. Države članice su protiv sankcija Turskoj. Međutim, uključujući tu i Nemačku, strahuju da bi diplomatski odnosi između Evrope i Turske mogli da budu ugroženi. Kiparski “veto” ponovo je otvorio rasprave u vezi sa glasanjem u Evropskom savetu, temu koju je Ursula von der Lajen već dotakla tokom svog govora o stanju u Uniji.

Kipar: Kiparske rasprave

Cyprus Mail izveštava o tome kako na Kipru doživljavaju raspravu o Belorusiji. Odluka o blokiranju sankcija protiv Belorusije, pod uslovom da bude uspostavljen evropski sporazum o Turskoj, u kiparskom parlamentu dočekana je gotovo jednoglasno. Ipak, kiparski lider opozicije Andros Kiprianu rekao je da se Kipar izolovao. Štaviše, izrazio je žaljenje što su se debate sa evropskim ministrima spoljnih poslova vodile samo o sankcijama, a ne o diskusijama sa Turskom. S druge strane, portparol kiparske vlade rekao je da Kipar nije izolovan, jer se još uvek slažu oko sankcija. Turski predsednik Erdogan izrazio je u utorak nadu u novi zamah u odnosima Turske i EU nakon samita EU. Želi da vidi novosti o carinskoj uniji između Evrope i Turske, bezviznom režimu putovanja i migracijama.