Kako vest o obećavajućim vakcinama stiže u Evropu, a Evropska komisija predstavlja planove za jačanje EU saradnje po pitanjima zdravstva, proučavamo estonske, slovenačke, portugalske i španske članke na tu temu.

Estonija: Jedinstvo u nevolji

Postimees izveštava o planovima koje je pokrenula Evropska komisija povodom izgradnje Zdravstvene unije. Kao deo ovih planova, Komisija je ove nedelje predstavila novi okvir za jačanje evropske zdravstvene bezbednosti i pripremu za buduće zdravstvene krize. Štaviše, na nivou EU stvoriće se ojačani integrisani sistem nadzora javnog zdravlja, koristeći veštačku inteligenciju i druga napredna tehnološka sredstva. Treće, pojačaće se koordinacija i pružiti podrška razvoju, skladištenju i nabavci proizvoda potrebnih u krizi. Kako je pandemija razotkrila zavisnost EU od inostrane pomoći za medicinsku opremu i lekove, Komisija će predložiti planove za novo telo krajem 2021. godine. Ovo telo, Uprava za hitne slučajeve u zdravstvu, biće odgovorno za praćenje proizvodnih kapaciteta u cilju osiguranog rešavanja ranjivosti lanca snabdevanja. Zatim, mandat Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropske agencije za lekove (EMA) biće pojačan kako bi se poboljšala pomoć Komisije i država članica u različitim poljima.

Slovenija: Vredelo je probati

Delo piše o ugovorima koje je EU sklopila sa biofarmaceutskim kompanijama, odgovornim za vakcine. Evropska komisija odobrila je ugovor sa BioNTech-om i Pfizerom o pružanju EU do 300 miliona doza vakcina COVID-19. Državama članicama će biti zagarantovan pristup pod istim uslovima nakon što vakcina bude odobrena. Pre toga, EU je već sklopila sporazume sa AstraZenecom, Sanofi-GSK i Johnson & Johnson o vakcini protiv COVID-19. “Sigurna i efikasna vakcina naša je najbolja šansa da pobedimo koronavirus i vratimo se svom normalnom životu”, rekla je Ursula von der Lajen prošlog četvrtka. Štaviše, von der Lajen je najavio da bi, prema najoptimističnijem scenariju, vakcinisanje u većem obimu (20 do 50 miliona doza mesečno) moglo biti pokrenuto u aprilu. Evropska investiciona banka bila je uključena u financiranje razvoja vakcine u kompanijama BioNTech i Pfizer, dajući sto miliona eura u junu. Predlog prošle srede za Evropsku zdravstvenu uniju, takođe je odražavao određene lekcije koje je EU izvukla iz trenutne krize. Stela Kiriakides, komesarka za evropsko zdravstvo, rekla je da „u kriznim vremenima kada smo suočeni sa zdravstvenim pretnjama, koje prevazilaze nacionalne granice, građani očekuju da će EU preuzeti aktivniju ulogu u njihovoj zaštiti“.

Portugal: Dragocene vakcine

Público izveštava o najavi prošle srede da je Evropska komisija potpisala ugovor o vakcini sa farmaceutskom kompanijom Pfizer i nemačkim partnerom BioNTech. Dostaviće se do 300 miliona doza ove vakcine protiv COVID-19. Ujedinjeno Kraljevstvo, koje više nije deo EU, pregovaralo je o nezavisnom sporazumu o isporuci 40 miliona doza iz Pfizera i BioNTecha. Čini se da je ova vakcina delotvorna 90%, ali vakcine će se kupiti tek nakon što se pokaže da su sigurne i odobrene. Izvor iz EU rekao je da Komisija putem Instrumenta za hitnu podršku finansira i ulaže u podršku biotehnološkim i farmaceutskim kompanijama, koje razvijaju vakcine. Cilj Evropske komisije je osigurati šest potencijalnih vakcina protiv COVID-19, od kojih je svaka dostupno za svakog Evropljanina.

Španija: Povratak u normalu

El País piše o tome kako bi mogao da izgleda program vakcinisanja u Španiji, jednoj od evropskih zemalja koja je najteže pogođena pandemijom. Salvador Illa, španski ministar zdravlja, očekuje da će do početka godine imati 20 miliona doza Pfizerove vakcine protiv koronavirusa na raspolaganju u Španiji; budući da se radi o dvostrukoj dozi vakcina, ova količina mogla bi da imunizuje oko 10 miliona ljudi. “Vakcine će biti besplatne, distribuiraće se kroz nacionalni zdravstveni sistem”, rekao je Illa. Ministar zdravlja takođe je primetio da će starije osobe i zdravstveno osoblje biti među prvima koji će se vakcinisati. Najavio je da bi, “ako sve bude u redu”, značajan procenat španske i evropske populacije mogao biti vakcinisan do maja. Što se tiče vakcine Pfizer i BioNTech, rezultati su pregledani od strane spoljnih stručnjaka, ali još uvek nisu objavljeni u naučnim časopisima radi stručne ocene. Prema Ili, čini se da obavezno vakcinisanje u Španiji nije verovatno. “Učinićemo ono što smo radili: objasniti istinu javnosti, a istina je da vakcine spašavaju živote.”