Nasilje nikada ne pobeđuje
Repubblica daje rezime događaja u Vašingtonu ove nedelje, gde su Trampove pristalice upale u američki Kapitol u pokušaju da ponište Trampov poraz. Kongres je nastavio da proglašava Joea Bajdena za 46. predsednika Sjedinjenih Država kasnije u četvrtak. Potpredsednik Mike Pence otvorio je sednicu osuđujući postupke pro-Trampovih pristalica, rekavši „Niste pobedili, nasilje nikada ne pobeđuje“. Repubblica izveštava kako su platforme društvenih medija poput Fejsbuka i Tvitera nekoliko sati blokirale Donalda Trampa, dok mu je sve više i više saveznika okretalo leđa. Članak se poziva na Vashington Post koji je pozvao predsednika Trampa da odmah bude smenjen sa funkcije pozivajući se na 25. amandman.
Ceo članak
Idemo dalje
Slovenački Delos deli reakcije iz Brisela na napad na Kapitol i nade lidera u buduće odnose EU i SAD. Šokiran prizorima iz Vašingtona, predsednik Evropskog saveta Čarls Mišel ipak je naglasio svoje poverenje u sposobnost SAD-a da obezbede miran prenos vlasti na izabranog predsednika Joea Bidena. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien ponavlja želju za mirnom tranzicijom vlasti i kaže da se raduje saradnji sa Bajdenom kao budućim predsednikom Sjedinjenih Država. Predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli poslao je pismo predsednici doma Nanci Pelosi, izražavajući podršku i solidarnost. Članak naglašava kako, nakon što Bajden preuzme dužnost u Beloj kući, EU očekuje novi zamah u transatlantskim odnosima, koji su bili ozbiljno testirani tokom Trampovog mandata, prema rečima Santosa Silve, šefa diplomatije za predsedništvo Saveta EU. Silva opisuje izbor Bajdena kao odličan nakon turbulentnog perioda sa Trampom.
Ceo članak

Povlačenje paralela

Frankfurter Allgemeine sumira neke reakcije na nerede američkog Kapitola u sredu. Iako je američki Kongres zvanično potvrdio izbornu pobedu Joea Bidena, Trump, koji još uvek osporava ishod, najavio je da se neće usprotiviti uređenoj tranziciji 20. januara. Događaji u Sjedinjenim Državama ove nedelje su mnogi evropski lideri, uključujući i Nemačku, videli kao napad na demokratiju. Kancelarka Angela Merkel osudila je proteste i izjavila da je Tramp podelio krivicu za okupaciju američkog Kapitola. Ističući kako takva mržnja i nasilje ugrožavaju demokratiju, nemački predsednik Frank-Valter Steinmeier povukao je paralele između događaja u Vašingtonu i incidenta u Berlinu prošlog avgusta, gde je stotine demonstranata pokušalo da upali u zgradu parlamenta Reichstaga tokom masovnih protesta protiv vladinih mera protiv koronavirusa .

Ceo članak
Demokratija pre svega
Les Echos deli više reakcija evropskih lidera, osuđujući nasilne proteste Trampovih pristalica na Kapitolu u Vašingtonu koji su odložili proces proglašenja pobede Joea Bidena. Čini se da je Evropa jednoglasna u pozivu na mirnu i demokratsku tranziciju koja poštuje rezultat predsedničkih izbora. Šef EU spoljnih poslova Josep Borrell osudio je „neviđeni napad na američku demokratiju“, dok je francuski ministar spoljnih poslova Jean-Ives Le Drian osudio „ozbiljni napad na demokratiju“. U međuvremenu je britanski premijer Boris Johnson govorio o „Sramotne scene“ i pozvao na „miran i uredan“ prenos moći na Joea Bidena.
Ceo članak