Uoči drugog kruga poljskih predsedničkih izbora koji se održavaju ove nedelje, upoređujemo stavove italijanskih, čeških, francuskih i nemačkih medija.

Italija: Anti-LGBT agenda 

La Republika piše da su prava LGBT osoba postala centralna u političkoj raspravi u Poljskoj uoči izbora, ističući da se predsednički kandidat Andžej Duda za svoju kampanju oslanjao na homofobnu retoriku. Duda je nedavno predložio ustavnu reformu koja bi onemogućila istopolnim parovi da se venčaju ili usvajaju decu. Pored toga, obećao je da će zabraniti nastavu o LGBT temama u školama.
Njegov protivnik, Rafal Tšaskovski, uprkos mnogo naprednijoj agendi, deli Dudin stav o sprečavanju istopolnih parova da usvajaju decu.
Prema anketama, Duda je omiljeni kandidat i mnogi analitičari tvrde da bi glasači radije podržavali njegovu antievropsku i anti-LGBT retoriku. Međutim, Dudi neće biti lako da održi svoja predizborna obećanja s obzirom da stranka Zakon i pravda (PiS) trenutno nema većinu u poljskom parlamentu.Slovenija: Napeta vožnja

Češka: Nesrazmerna borba

iRozhlas piše da je očigledno da sadašnji Andžej Duda ima nefer prednost nad svojim protivnikom Rafalom Tšaskovskiem na izborima. Predsednika Duda podržavaju cela vlada, vladajuća stranka i pristrasna državna radio-televizija. S druge strane, Tšaskovskog podržavaju veliki gradovi i obrazovani Poljaci koji smatraju da je Poljska spremna za promene.
Ovi izbori su prelomna tačka za Poljsku, jer se odlučuje da li jača krajnja desnica ili se Poljska usklađuje sa vrednostima EU. iRozhlas napominje da je ključna figura u pozadini izbora Jaroslav Kačinjski, lider Partije prava i pravde (PiS), koji kontroliše Dudu, premijera, vladu i ministre, poljsku televiziju, velike poludržavne kompanije i institucije društvenog pamćenja.
Da bi Tšaskovski pobedio, on mora da dobije sve glasove onih koji su Dudu odbacili u prvom krugu izbora, a prema anketama još uvek je neodlučno 7% birača.

Francuska: Mladi će prelomiti

Mladi birači Poljske mogu odlučiti sudbinu drugog kruga predstojećih predsedničkih izbora, prenosi Liberasion. Procene govore da je skoro 65% birača mlađih od 30 godina glasalo u prvom krugu izbora u junu, što predstavlja mnogo veći procenat nego u ostatku Evrope. Istovremeno, mladi u Poljskoj poslednjih godina glasaju nesrazmerno više za krajnje desničarske stranke. U prvom krugu predsedničkih izbora pokazali su veću podršku autsajderima, kao što su nacionalista Krištof Bosak i centrista Šimon Holovnija.
Frustracija i skepticizam koje izazivaju stranke starije generacije čini se da su glavni uzroci manjka poverenja mladih prema Građanskoj platformi (PO) i Zakonu i pravdi (PiS). Oba kandidata u program su uključila obećanja koja imaju za cilj da privuku mlade glasače.

Nemačka: Medijski rat

Di Tagešau izveštava da je Poljska optužila Nemačku da pokušava da se meša u njihove izbore putem medija. Zamenik ministra spoljnih poslova Šimon Šinkovski vel Sek optužio je nemačke novine za “manipulativno” izveštavanje i pristrasnost u korist kandidata. Predsednik Duda kritikovao je izveštavanje tabloida Fakt, kao i Filipa Frica, dopisnika Di Velta, koji je napisao da će Tšaskovski biti bolji predsednik, jer nije insistirao na reparacijama za štetu nastalu tokom Drugog svetskog rata.
U međuvremenu, prisutna je zabrinutost zbog slobode štampe u Poljskoj među članovima nemačkog bundestaga, kao i u EU. Stranka PiS je odgovorila optužbama da se mediji u stranom vlasništvu mešaju u poljske unutrašnje stvari.
Tagešau napominje da su tokom prvog kruga izbora Reporteri bez granica (RWB) istakli pristrasnost izveštavanja Javne televizije u korist Dude.
Poljska se trenutno nalazi na 62. mestu od 180 u rang listi RWB po slobodi štampe.