Nemačka je ove nedelje preuzela rotirajuće predsedavanje Savetu EU od Hrvatske. Upoređujemo napise  iz portugalskih, slovenačkih, francuskih i nemačkih medija, o planovima Nemačke da se nosi sa, kako mnogi ocenjuju, burnim razdobljem.

Portugalija: Preuzimanje palice

Anita Tršić, hrvatska ambasadorka u Portugalu, osvrnula se na hrvatsko predsedavanje za Diario de Noticias. Ona je nagasila da su pandemija i zemljotres koji su pogodili Zagreb tokom kovid krize, dva ogromna izazova za Hrvatsku. Međutim, hrvatsko predesdavanje je uspelo da postigne mnogo tokom tih 6 meseci i može se ponositi što je uspešno koordiniralo odgovore država članica na pandemiju. Tršić je takođe istakla ulogu Hrvatske u jačanju opredeljenosti EU prema proširenju, digitalnoj budućnosti Evrope, kao i Konferenciji o budućnosti Evrope, o čemu je Savet doneo stav u junu, nakon četiri meseca razgovora. Ona ističe kako će nemačko predsedavanje biti presudno za Konferenciju, jer Savet sada treba da postigne dogovor sa Evropskim parlamentom i Komisijom za pokretanje konferencije.

Slovenija: Napeta vožnja

Večer izveštava da će od nemačkog predsedavanja, iako je ovo drugi put pod kancelarkom Angelom Merkel, očekivanja biti velika, a izazovi brojni. EU se još uvijek oporavlja od pandemije i mora se što je brže moguće dogovoriti o svom sledećem dugoročnom budžetu. U međuvremenu, budući odnosi između EU i Velike Britanije i dalje su nejasni.
Uz moto predsedvanja „Zajedno za oporavak Evrope“, nemački ambasador u EU, Mihael Klaus, izjavio da će mera uspeha predsedavanja biti sporazum o post-pandemijskom paketu oporavka, zasnovan na francusko-nemačkom predlogu koji mora ujediniti ‘štedljive’ i južne države članice. Iako se Nemačka odlučila protiv ceremonije za početak predsedavanja, predsedništvo se nada da će održati samit o odnosima EU i Kine krajem godine.

Francuska: Ništa novo za Nemce

Uoči početka nemačkog predsedavanja, Le Mond je jedna od šest vodećih evropskih novina koja je objavila intervju sa Angelom Merkel, u kom objašnjava planove za Evropu. Na pitanje da li je nervozna zbog predstojećeg predsedavanja, kancelarka podseća kako to neće biti njeno prvo izazovno predsedavanje Savetu EU. Još 2007. godine, nakon što su Francuska i Holandija odbacile evropske planove Ugovor o ustavu, Nemačka je predsedavala EU i lideri su pregovarali o novom sporazumu, koji je tada potpisan u Lisabonu za vreme portugalskog predsedavanja. Merkel ističe kako EU mora da uči iz svojih kriza, uključujući i finansijsku krizu 2007-2008 i upravljanje velikim brojem migranata i izbeglica. Umesto da brine o egzistencijalnim pitanjima, ona veruje u završavanje posla i fokusiranje na jačanje jedinstva i unutrašnjeg tržišta EU. Takođe, Merkel veruje da je EU dobro opremljena za borbu sa pandemijom sve dok države članice pokazuju solidarnost.

Nemačka: Evropska “muti”

Ziddojče Cajtung objavljuje intervju sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, o njegovim očekivanjima od nemačkog predsedavanja. Na pitanje o  prioritetima predsedništva i ulozi Angele Merkel u Evropi, Sasoli kaže da je impresioniran njenim pristupom da želi da svi Evropljani imaju koristi od nemačkog rukovodstva i veruje da je ona neko ko može uliti građanima optimizam u pogledu budućnosti. Smatra da politička agenda Merkel, koja uključuje migracije, borbu protiv  klimatskih promena i proširenje EU, odražava prioritete građana. Sasoli takođe veruje da, bez obzira na to što neki mediji i političari govore, Nemačka i dalje ima dobru reputaciju među Italijanima. Takođe, on savetuje novinare da budu oprezni u anketama koje tvrde da su građani protiv evropskog projekta. Imajući u vidu svoju zemlju, on veruje da građani trenutno žele više Evrope, a ne manje.