Ove nedelje delimo stavove Danske, Španije, Luksemburga i Irske o aktuelnom sporu oko snabdevanja vakcinama između EU i anglo-švedskog farmaceutskog giganta AstraZeneca, koji svoju vakcinu proizvodi u Velikoj Britaniji i u Belgiji.
 

 

Nema vakcine bez dažbine? 
Politiken izveštava o proizvodnim problemima koje je AstraZeneca navela prošle nedelje, a koji sada dovode do kašnjenja u isporuci u EU pre nego što bi Evropska agencija za lekove (EMA) mogla da odobri vakcinu. Članak navodi Thomasa Senderovitza, direktora Danske agencije za lekove, koji je za Politiken rekao da će u ovoj fazi biti teško znati sa koliko vakcina će završiti Danska nakon prve isporuke vakcina AstraZeneca. Veruje da bi prvi krug isporuke mogao da napusti EU sa upola manje doza vakcine nego što se očekivalo. Takođe ostaje nejasno da li će ovaj poremećaj ugroziti plan Danske za vakcinaciju svih odraslih do kraja juna. Senderovitz primećuje da postoje nebrojeni problemi koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju isporuka vakcina, poput na primer davanja vakcine na vreme, kvaliteta pomenute vakcine i proizvodnje pravih količina.
Ceo članak
DisAstra
El Mundo piše o sve žešćem sporu između EU i AstraZenece i borbi EU za rešavanje tog pitanja. Ranije ove nedelje, Komisija je objavila da je AstraZeneca odbila da se pridruži sastanku sa predstavnicima Komisije. Nekoliko minuta kasnije, farmaceutska kompanija je prokomentarisala da nikada nije odbila ovu ponudu i da će prisustvovati sastanku kasnije. Komisija je kasnije objavila e-poštu u kojoj se može pročitati da predstavnik AstraZenece potvrđuje njihovo odsustvo. U međuvremenu, Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece, negirao je u raznim intervjuima optužbe da je njegova kompanija prodala vakcine namenjene EU drugim zemljama. Dodao je da je Velika Britanija imala prioritet nad dozama proizvedenim u zemlji, što Brisel tvrdi da nije tačno i da nije uključeno u ugovor.
Ceo članak

Dozirajte!

Tageblatt govori o nedostatku transparentnosti u ugovoru potpisanom između farmaceutskih kompanija i Evropske komisije. Članica Evropskog parlamenta iz Luksemburga Tilli Metz kritikuje nedostatak otvorenosti oko ugovornih sporazuma između Komisije i različitih farmaceutskih kompanija. Predsednica komisije Ursula fon der Lajen i komesar EU za zdravstvo Stella Kiriakides pomenuli su novi registar transparentnosti ove nedelje. Ovim registrom Komisija bi imala za cilj da prati koliko doza vakcina proizvedu proizvođači u EU, obavezujući farmaceutske kompanije da Komisiji kažu o svom izvozu vakcina. Tilli Metz pozdravlja napore na povećanju transparentnosti, ali dodaje da je EU takođe trebala pokazati solidarnost sa zemljama u borbi pružajući im pristup vakcinama. Takođe sugeriše da farmaceutske kompanije treba da budu transparentnije oko toga ko im plaća doze vakcinacije i koliko.
Ceo članak
U razmatranju
Irish Times piše o mogućim ograničenjima vakcine AstraZeneca koja bi mogla biti odobrena ove nedelje. Prema izvršnom direktoru Evropske agencije za lekove Emer Cooke, ispitivanja su ponudila malo podataka o upotrebi vakcine kod starijih ljudi. Ona je rekla poslanicima Evropskog parlamenta tokom sednice odbora ove nedelje da je moguće odobriti vakcinu samo za određene starosne grupe. U međuvremenu, ove nedelje postavljena su dodatna pitanja da li bi vakcina mogla da bude odobrena za upotrebu kod starijih populacija, nakon izveštaja koji su ove nedelje objavili nemački mediji. U pokušaju da razotkrije neke tvrdnje objavljene u nemačkom tabloidu Bild i poslovnom dnevniku Handelsblatt, nemačko savezno ministarstvo zdravlja saopštilo je da je došlo do mešanja informacija iz podataka kliničkih ispitivanja. Nemački ministar zdravlja Jens Spahn rekao je da neće nagađati ni o efikasnosti vakcine, ni o poteškoćama isporuke AstraZenece.
Ceo članak